Σφοδρή κριτική δέχεται σήμερα στις ΗΠΑ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επειδή δήλωσε ότι πιστεύει τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν που τον διαβεβαίωσε ότι δεν έπαιξε κανέναν ρόλο στον θάνατο ενός Αμερικανού φοιτητή, ο οποίος φυλακίστηκε στη Βόρεια Κορέα και επέστρεψε σε κωματώδη κατάσταση στη χώρα του, για να πεθάνει αμέσως μετά.

Μετά τη σύνοδο κορυφής στο Ανόι, ο Τραμπ ρωτήθηκε αν συζητήθηκε η υπόθεση του Ότο Γουόρμπιρ, του 22χρονου φοιτητή που πέθανε τον Ιούνιο του 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν «μου είπε ότι δεν ήταν ενήμερος και τον πιστεύω», απάντησε ο Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου. Ο Κιμ «αισθανόταν άσχημα για το θέμα, του μίλησα, πραγματικά αισθανόταν άσχημα. Γνώριζε πολύ καλά την υπόθεση αλλά την πληροφορήθηκε αργότερα», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Τραμπ προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον, με τους Δημοκρατικούς να υπενθυμίζουν ότι ο πρόεδρος και στο παρελθόν είχε πάρει το μέρος άλλων αμφιλεγόμενων ηγετών –του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν– αγνοώντας τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Οι Αμερικανοί γνωρίζουν τη βία που άσκησε στον Ότο Γουόρμπιρ το καθεστώς της Βόρειας Κορέας», αντέδρασε –χωρίς να αναφερθεί στον Τραμπ– η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και υψηλόβαθμο στέλεχος του Ρεπουμπλικανού κόμματος, Νίκι Χέιλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην γερουσιαστής και υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2012, Ρικ Σαντόρουμ, χαρακτήρισε «αξιοκατάκριτες» τις δηλώσεις του Τραμπ, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Από την πλευρά των Δημοκρατικών, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι είπε ότι η ίδια θεωρεί «παράξενο» που ο Τραμπ «επιλέγει να πιστεύει τον Πούτιν, τον Κιμ Γιονγκ Ουν, που στα δικά μου μάτια είναι κτήνη».

Ο Ότο Γουόρμπιρ φοιτούσε στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και συνελήφθη στην Πιονγκγιάνγκ κατά τη διάρκεια ενός οργανωμένου ταξιδιού. Καταδικάστηκε σε 15 χρόνια καταναγκαστικών έργων επειδή φέρεται ότι έκλεψε μια προπαγανδιστική αφίσα και κρατήθηκε επί 18 μήνες. Τον περασμένο Δεκέμβριο δικαστήριο της Ουάσινγκτον καταδίκασε τη Βόρεια Κορέα να πληρώσει 501 εκατομμύρια δολάρια για τον θάνατο του νεαρού, κρίνοντας ότι ήταν θύμα βασανιστηρίων. Η Πιονγκγιάνγκ αρνείται την ευθύνη της.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, ενώ ήταν ήδη πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τραμπ είχε γράψει στο Twitter: «Ο Ότο βασανίστηκε περισσότερο απ’ όσο θα μπορούσε να φανταστεί κανείς». Μάλιστα, προσκάλεσε τους γονείς του στην ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης, το 2018.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης