Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατήγγειλε σήμερα την υποκρισία και τον κυνισμό κάποιων χωρών της G20 αναφορικά με την αντιμετώπιση των διακινητών προσφύγων και μεταναστών, χωρίς ωστόσο να τις κατονομάσει.

«Πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες σε διεθνές επίπεδο για να σπάσει το οικονομικό μοντέλο της διακίνησης προσφύγων», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Τουσκ, αναφερόμενος κυρίως στη μεταναστευτική οδό μέσω της Λιβύης που ασκεί μεγάλες πιέσεις στην Ιταλία και στο σύνολο της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Γι’ αυτό τον λόγο θα προτείνω στους ηγέτες της G20 να εργαστούν για την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων από τον ΟΗΕ εις βάρος των διακινητών», πρόσθεσε ο Τουσκ, κάνοντας λόγο για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση μετακινήσεων.

«Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως δυστυχώς, πρέπει να πω ότι σήμερα δεν υπάρχει σύμπνοια ούτε για αυτό το ελάχιστο. Αν δεν τα καταφέρουμε, θα είναι μια θλιβερή απόδειξη της υποκρισίας κάποιων μελών της G20», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τις χώρες στις οποίες αναφερόταν.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους εταίρους μας να είναι πιο ενεργοί, πιο θετικοί, λιγότερο κυνικοί και πιο αποφασιστικοί την ώρα της συνεργασίας στην κοινή μας μάχη κατά των διακινητών και κάθε είδους λαθρεμπορίου στη Λιβύη», κατέληξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης