Ένας πύραυλος εκτοξεύθηκε στον ουρανό σήμερα από την ακτή της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, όπου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αναμενόταν να προβούν σε δοκιμές των ρωσικής κατασκευής αμυντικών συστημάτων τους S-400, σύμφωνα με ένα τοπικό βίντεο που περιήλθε στο Reuters.

Το βίντεο, που έχει τραβηχτεί στην παραλιακή πόλη Σινώπη, δείχνει μια στενή στήλη καπνού να υψώνεται στον γαλανό ουρανό. Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία είχε εκδώσει αναγγελίες που περιόριζαν τη χρήση του εναέριου χώρου και των υδάτων στα ανοικτά των παραλίων ώστε να επιτραπούν δοκιμαστικές εκτοξεύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Αν επαληθευθεί πως έγιναν δοκιμές των S-400, μπορεί να υπάρξει ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αντιτίθενται κατηγορηματικά στην αγορά εκ μέρους της Άγκυρας όπλων από τη Μόσχα επειδή οι ΗΠΑ θεωρούν πως θέτουν σε κίνδυνο κοινά αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως δεν θα διαψεύσει ούτε θα επιβεβαιώσει ότι πραγματοποιήθηκαν πυραυλικές δοκιμές.

Η Ουάσινγκτον είχε αντιδράσει πέρυσι αναστέλοντας τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα του μαχητικού αεροπλάνου F-35 και έχει απειλήσει με κυρώσεις.

Ο αναλυτής αμυντικών θεμάτων Τουράν Ογούζ δήλωσε πως μια προκαταρκτική εκτίμηση του χρώματος, της έντασης, της γωνίας και της κατεύθυνσης του καπνού στο βίντεο δείχνει πως επρόκειτο πιθανόν για πυραύλους S-400. Η γωνία της στήλης καπνού δείχνει πως ο στόχος «δεν πρέπει να είναι πολύ ψηλά», πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης