Πυρετός διαβουλεύσεων για την υπογραφή του αγωγού «TurkStream»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016, 14:42
Πυρετός διαβουλεύσεων για την υπογραφή του αγωγού «TurkStream»
Η Τουρκία και η Ρωσία σκοπεύουν να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «TurkStream» κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσαν ένας Τούρκος αξιωματούχος και πηγές από τον τομέα Ενέργειας.

Αξιωματούχοι από τη ρωσική κρατική εταιρεία παραγωγής αερίου Gazprom, την επιχείρηση που έχει την ευθύνη του έργου, πραγματοποιούν συναντήσεις από την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα και η διακυβερνητική συμφωνία για την κατασκευή έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί, δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

«Έχουμε ξεπεράσει τα περισσότερα από τα προβλήματα. Σκοπεύουμε να επιλύσουμε τα εναπομείναντα θέματα και να την ετοιμάσουμε για υπογραφή» ανέφερε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η τελευταία εκδοχή θα παρουσιαστεί στον Ερντογάν και τον Πούτιν στη συνάντησή τους αργότερα σήμερα.

«Η τελική απόφαση θα είναι πολιτική… Εάν οι ηγέτες το αποφασίσουν, η συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί σήμερα, διαφορετικά το αργότερο σε λίγες εβδομάδες» συμπλήρωσε.

Ο Ερντογάν και ο Πούτιν θα συναντηθούν στο περιθώριο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ενέργειας που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία σχεδιάζει να υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία για τον «TurkStream» τον Οκτώβριο. Οι συζητήσεις για το έργο ανεστάλησαν πέρυσι μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από την Άγκυρα, με τη Μόσχα να απαντά με την επιβολή εμπορικών κυρώσεων. Έκτοτε, ωστόσο, οι μεταξύ τους σχέσεις έχουν βελτιωθεί αισθητά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016, 15:12