Πίσω από το παραπέτασμα: Η καθημερινή ζωή στη Βόρεια Κορέα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017, 12:09
Πίσω από το παραπέτασμα: Η καθημερινή ζωή στη Βόρεια Κορέα
Είναι κοινοτοπία, αλλά θα επαναλάβουμε πως ζούμε στην εποχή όπου κυριαρχεί ο παραλογισμός.

Είχαμε, λοιπόν, τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον πρόεδρο των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουάρτε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε έναν τρελό με πυρηνικά όπλα ελεύθερο να μας απειλεί», που διέρρευσε από το «Intercept».

Δεν προκαλεί, ωστόσο, ανησυχία ότι εκείνος που έκανε τη δήλωση αυτή έχει τη μοναδική στον κόσμο αποκλειστικότητα να εξαπολύσει περί τις 1.000 πυρηνικές κεφαλές σε χρόνο λιγότερο από ένα λεπτό, με μια απλή απόφασή του…

Την ώρα όμως που οι ηγέτες ΗΠΑ και Β. Κορέας ανταλλάσσουν απειλές προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία, το Sputnik σε αποστολή του στην Πιονγκγιάνγκ μάς δείχνει μια χώρα όπου η καθημερινή ζωή των ανθρώπων μοιάζει με όλων των άλλων στη Γη. Ιδιαίτερα όταν έχουμε να κάνουμε με τα παιδιά.

«Το κράτος μορφώνει τη νέα γενιά ώστε να γίνουν αξιόπιστοι επαναστάτες για να πολεμήσουν για χάρη της κοινωνίας και του λαού» σύμφωνα με το άρθρο 43 του βορειοκορεατικού συντάγματος. Και τα παιδιά στη Β. Κορέα πηγαίνουν 11 χρόνια στο σχολείο, πριν πάνε σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή


Μαθητική ορχήστρα παίζει σε δρόμο της Πιονγκγιάνγκ, αμέσως μετά το τέλος των μαθημάτων στις 16 Ιουνίου. Με το απολυτήριο του σχολείου οι αποφοιτήσαντες μπορούν να εγγραφούν σε κολέγια ή πανεπιστήμια


Νεαρές μαθήτριες σε εθελοντική εργασία: Καθαρίζουν τον χώρο μπροστά στο μνημείο των δύο προηγούμενων ηγετών της Β. ΚορέαςΑπό πολύ μικρά, τα παιδιά μαθαίνουν την ιστορία των επαναστατικών δραστηριοτήτων του «Ανώτατου Ηγέτη Κιμ ιλ-Σουνγκ» και του «Μεγάλου ηγέτη μας Κιμ γιονγκ-ουν».


Το βορειοκορεατικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει αντιγράψει το σοβιετικό πρότυπο, με ολοήμερο σχολείο στο οποίο εκτός από τις γνωστές δραστηριότητες υπάρχει διδασκαλία κοινωνικής ζωής αλλά και σοσιαλιστική εκπαίδευση για «κοκκινοφρουρούς»


 Ο δημοσιογράφος Andrei Ivanov, που πήγε στη Βόρεια Κορέα, υποστηρίζει πως η οικονομική ανάπτυξη της χώρας πλησιάζει πλέον το επίπεδο της Νότιας. Στην πρωτεύουσα κυκλοφορούν σύγχρονα αυτοκίνητα και υπάρχουν ολόκληρες συνοικίες με εντυπωσιακά πολυώροφα κτήρια


Οι άνθρωποι που κυκλοφορούν στους δρόμους είναι καλοντυμένοι με δυτικά πρότυπα. Οι κρατικοί φορείς μελετούν πλέον σοβαρά τις κινεζικές, βιετναμικές και ρωσικές μεταρρυθμίσεις.

Η παράδοση θέλει τους νεόνυμφους να επισκέπτονται το μνημείο της Επανάστασης, όπως στη Ρωσία πηγαίνουν στην Κόκκινη Πλατεία –κι ας μην προσκυνούν πλέον το μαυσωλείο του Λένιν.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Πληροφορίες από sputniknews.com

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017, 13:27