Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την επιστροφή στο Μεξικό ενός στέμματος που άνηκε στον τελευταίο αυτοκράτορα των Αζτέκων. Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, το ιστορικό κειμήλιο θα επιστραφεί για ένα χρονικό διάστημα από το Μουσείο της Βιέννης, με τον πρόεδρο της χώρας, Felippe Calderon, να μην έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν πρόκειται να ζητήσει τη μόνιμη παραμονή του.

Εκτιμάται πως το συγκεκριμένο στέμμα αποτελούσε ένα δώρο του Μοντεζούμα στον Φερνάντο Κορτέζ, ο οποίος είχε φθάσει στις ακτές της Κεντρικής Αμερικής στις αρχές του 15ου αι.. Αν και οι Αζτέκοι συμπεριφέρθηκαν με ειρηνικό τρόπο στους Ισπανούς, με ορισμένους να τους αντιμετωπίζουν ως «Θεούς», οι Κονκισταδόρες προχώρησαν στην πολιορκία της πρωτεύουσας, Τενοχτιστλάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τον μικρό τους αριθμό, οι Ισπανοί κατάφεραν να νικήσουν τους Αζτέκους εκμεταλλευόμενοι τον καλύτερο οπλισμό τους καθώς και τον παράγοντα της… πανώλης που εξαπλώθηκε με ταχύ ρυθμό στους αυτόχθονες πληθυσμούς, οι οποίοι δεν είχαν αναπτύξει τα κατάλληλα αντισώματα.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης