«Plan B» για την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη μετά από ένα ενδεχόμενο Brexit φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, υπό την καθοδήγηση του Βερολίνου και του Παρισιού.

Οι «διχασμένοι» Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως αναφέρουν οι Financial Times, επιθυμούν μια «κοινή αντίδραση» στο ενδεχόμενο Brexit, με στόχο να περιοριστεί ο φόβος για ντόμινο αποχωρήσεις και άλλων χωρών. Παρότι η Κομισιόν διαψεύδει επίσημα ότι γίνονται τέτοιες συζητήσεις, οι Financial Times αναφέρουν ότι το Plan B που εξετάζεται εστιάζει στην στενότερη συνεργασία της Ε.Ε. στην ασφάλεια και την Άμυνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάνω από 12 πολιτικοί και αξιωματούχοι που εμπλέκονται σε διάφορα επίπεδα, έχουν σκιαγραφήσει στους Financial Times τις ιδέες για συντονισμένη δράση με στόχο το να «γίνουμε πιο επίμονοι στη μη αναστρεψιμότητα της ένωσής μας» -καθώς και τους πολλούς εσωτερικούς διχασμούς που μπαίνουν στη μέση. Μάλιστα, φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες προετοιμάζουν μια συνάντηση των «27», εξαιρώντας τον Ντέιβιντ Κάμερον, λίγο μετά από το δημοψήφισμα του Ιουνίου.

«Η ελαχιστοποίηση των συνεπειών μιας αποχώρησης από την Ε.Ε. θέτει την Ευρώπη σε κίνδυνο. Η αρχή των συνεπειών είναι σημαντική» δήλωσαν στην εφημερίδα Γάλλοι αξιωματούχοι, που σε αυτή την περίπτωση διατηρούν ιδιαίτερα αυστηρή στάση.

Πιο «ευέλικτη» εμφανίζεται η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Παρόλα αυτά, Γερμανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι οι οικονομικές επιπτώσεις ενός Brexit θα είναι σημαντικές.
Η μυστικότητα που περιβάλλει τις διαπραγματεύσεις έχει δημιουργήσει τη σύγχυση σχετικά με το βάθος των εργασιών και της διαδικασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συζητάμε αλλά δεν υπάρχει σχέδιο. Δεν μπορούμε να αποτυπώσουμε τίποτα στο χαρτί», τόνισε ένας αξιωματούχος. Άλλοι, πάλι, επιμένουν ότι η σύνταξη κάποιου προσχεδίου έχει ξεκινήσει μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου και ότι το plan b βρίσκεται ήδη στο ίδιο σημείο όπου οι Ευρωπαίοι φυλάσσουν το ξεπερασμένο πλέον σχέδιο για Grexit.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης