Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Η πλατφόρμα «Intelligence College in Europe» ιδρύθηκε και λειτουργεί εκτός του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ, ομολογεί η Επίτροπος Johansson, σε απάντηση της προς τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη, που είχε καταγγείλει ότι «η πλατφόρμα διακρατικής κατασκοπείας «Intelligence College of Europe» (ΙCE) με τη συμμετοχή πάνω από 23 κρατών μελών της ΕΕ, συμπληρώνει τους ήδη υπάρχοντες μηχανισμούς που ασχολούνται με την κρατική και ευρωενωσιακή κατασκοπεία και το μαζικό φακέλωμα.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο έλληνας ευρωβουλευτής, μάλιστα, είχε υπενθυμίσει ότι, από το 2013 λειτουργεί η λεγόμενη «Σχολή Κατασκόπων της ΕΕ» η οποία, σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της ΕΕ, εκπαιδεύει στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών από την ΕΕ, έχοντας μάλιστα έδρα της την Ελλάδα και Έλληνα Διοικητή, μετά από αίτημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ρωτούσε δε την Κομισιόν να αναφέρει πως τοποθετείται στο γεγονός ότι, η συγκρότηση μηχανισμών όπως η ΙCE κ.ά. καταπατά κατάφωρα τα δικαιώματα των λαών της Ευρώπης και συνοδεύεται από κατασταλτικά μέτρα κατά του δικαιώματος στην απεργία, τη διαδήλωση, τη συνδικαλιστική δράση, εντείνοντας την πολυπλόκαμη καταστολή και περιστολή στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απάντηση της κ. Johansson εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (23.6.2021)

Η εθνική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας των κρατών μελών της ΕΕ, παραμένει αποκλειστική ευθύνη του κάθε κράτους μέλους. Η πλατφόρμα «Intelligence College in Europe» ιδρύθηκε και λειτουργεί εκτός του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ. Η Επιτροπή δεν γνωρίζει να υπάρχει πιθανή σύνδεση μεταξύ των υπηρεσιών και των μηχανισμών που αναφέρθηκαν και των εργαλείων που χρησιμοποιούνται στα κράτη μέλη για την ιχνηλάτηση επαφών. Σε γενικότερο επίπεδο, η Επιτροπή έχει παράσχει καθοδήγηση και συστάσεις στα κράτη μέλη, ιδίως όσον αφορά εφαρμογές που στηρίζουν την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19, ώστε αυτές να αναπτύσσονται με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ, όπως η προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης