Τέλος δεν έχουν οι καταγγελίες από κατοίκους στο Μάλι για λεηλασίες και «πλιάτσικο» από μέλη του στρατού, δύο μόλις ημέρες μετά το πραξικόπημα που οδήγησε στην ανατροπή του προέδρου της αφρικανικής χώρας, Amadou Toumani Toure, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera. Στην πρωτεύουσα Μπαμάκο υπάρχουν αναφορές για επιδρομές σε πρατήρια υγρών καυσίμων και για διαδοχικές κλοπές αυτοκινήτων οι οποίες οφείλονται σε έναν βαθμό στον διπλασιασμό της βενζίνης (2,6 δολ./λίτρο) μέσα στις τελευταίες 24 ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν υπάρχουν πουθενά καύσιμα», αναφέρει ένας οδηγός μηχανής ο οποίος μαζί με άλλους μοτοσικλετιστές προσπαθούσαν μάταια να βρουν βενζίνη για τα ντεπόζιτά των δικύκλων τους.

Εικόνες από το euronews δείχνουν τα περισσότερα καταστήματα να είναι κλειστά, ενώ σε αρκετά από αυτά έχει σημειωθεί διάρρηξη. «Ο κόσμος είναι φοβισμένος εξαιτίας των στρατιωτών. Σε σταματούν για έλεγχο και σου παίρνουν ό, τι υπάρχει μέσα στο αυτοκίνητο. Σε αρκετές περιπτώσεις σπάνε μαγαζιά και αρπάζουν ό, τι δρουν μπροστά τους», τόνισε ένας από τους κατοίκους της πρωτεύουσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του καθεστώτος ανέφερε πως ο στρατός έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε 20 συλλήψεις για κλοπές και λεηλασίες.

Δείτε το video…

«Ο πρόεδρος είναι ασφαλής»

Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής των στασιαστών, Amadou Sanogo, εξήγησε σε δηλώσεις του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters πως ο πρόεδρος της χώρας είναι ασφαλής, επαναλαμβάνοντας πως πρωταρχικό μέλημα του στρατού παραμένει η δημόσια ασφάλεια και η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

«Είναι ασφαλής. Δεν έχουμε πρόθεση να βλάψουμε κανέναν όποιος κι αν είναι αυτός. Σας διαβεβαιώνω πως όσο είμαι επικεφαλής θα συνεργαστώ με τους πολίτες για τη διαφύλαξη της δημόσιας ασφάλειας», εξήγησε ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας και του Κράτους (CNRDRE). 

Το πραξικόπημα καταδικάστηκε από τη Δύση, με το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. και τον Λευκό Οίκο να ζητάει την άμεση απόσυρση του στρατού από τους δρόμους των πόλεων και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδικάζουν τη λήψη της εξουσίας με τη βία από ορισμένα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός διπλωμάτης Lyall Grant.

Το πραξικόπημα σημειώθηκε λίγες μόνο ημέρες πριν την προγραμματισμένη παραίτηση του απερχόμενου προέδρου στο πλαίσιο του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών που θα διεξάγονταν στις 29 Απριλίου.

Στο Μάλι έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος, η κυκλοφορία στους δρόμους τη νύχτα απαγορεύεται ενώ τα σύνορα έχουν κλείσει.

Δείτε το video…


Αποπομπή της χώρας από την Αφρικανική Ένωση

Παράλληλα, η Αφρικανική Ένωση ανακοίνωσε την Παρασκευή πως προχωράει στην αποβολή του Μπαμάκο από τους κόλπους της, διαμαρτυρόμενη για την κίνηση του στρατού να καταλάβει την εξουσία, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος της αφρικανικής χώρας είναι καλά στην υγεία του.

«Έχουμε πληροφορίες πως ο πρόεδρος Touare είναι ασφαλής έχοντας στο πλευρό του ορισμένους στρατιώτες που τον προστατεύουν», ανέφερε ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης, Jean Ping, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο αρχηγείο της AU στην Αιθιοπία.

Διαβάστε επίσης:
«Απομονώνουν» το Μαλί μετά το πραξικόπημα, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012, 18:07

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης