Πλήγμα για τη Σερβία οι εξτρεμιστικές οργανώσεις

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2011, 13:29
Πλήγμα για τη Σερβία οι εξτρεμιστικές οργανώσεις
Απειλή για τη Σερβία αποτελούν 5.000 εξτρεμιστές, μέλη 30 ριζοσπαστικών οργανώσεων, κινημάτων και ακραίων τμημάτων συλλόγων οπαδών ομάδων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρες» του Βελιγραδίου. Η Σερβική Αστυνομία γνωρίζει τις οργανώσεις και τη δομή τους. Τα μέλη τους είναι κυρίως νεαροί άνθρωποι, ηλικίας 17 έως 30 ετών, αλλά μεταξύ τους υπάρχουν και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, ακόμη και 50χρονοι, που διαδίδουν το θρησκευτικό και εθνικό μίσος, τη βία και τον φόβο, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Όπως αναφέρουν ειδικοί σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα, λόγω των πολιτικών συνθηκών στη χώρα και των πιέσεων από το περιβάλλον και την Ευρώπη, οι εξτρεμιστικές ομάδες ενισχύονται ολοένα και περισσότερο και γι' αυτό στην «Gay Pride Parade» – την πορεία ομοφυλόφιλων που επρόκειτο να διεξαχθεί την Κυριακή στο Βελιγράδι, αλλά απαγορεύτηκε – θα προκαλούνταν σοβαρά επεισόδια. Οι περισσότερες εξτρεμιστικές ομάδες, περίπου 20, δρουν σε τοπικό επίπεδο και αριθμούν έως 100 μέλη. Οι υπόλοιπες δέκα είναι εκείνες στις οποίες γίνονται συχνά αναφορές – «Εθνική Παράταξη» (η μοναδική οργάνωση που απαγόρευσε το Συνταγματικό Δικαστήριο), «Αίμα και τιμή», «Κίνημα 1389», «Obraz», «Dveri», «Nasi» κ.ά, οι οποίες, σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν περίπου 5.000 μέλη.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο εξτρεμισμός αυτού του είδους άρχισε να αναπτύσσεται το 2000 στη Σερβία και ότι η πρώτη επίσημη λίστα εξτρεμιστών και νεοναζί συντάχθηκε από τη Σερβική Αστυνομία το 2005. Οι ομάδες μπορούν να διαχωριστούν σε εθνικιστικές, ναζιστικές, κληρικοφασιστικές και οργανώσεις οπαδών. Κάθε ομάδα έχει πολλούς περισσότερους υποστηρικτές και λιγότερα μέλη.

Ο ειδικός σε θέματα ασφαλείας, Ζόραν Ντράγκισιτς, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι εξτρεμιστικές ομάδες στη Σερβία τα τελευταία τρία χρόνια συνεχώς ενισχύονται. Ο Πάβλε Χεντέσι, πρόεδρος του συλλόγου αστυνομικών υπαλλήλων «Αλληλεγγύη», δήλωσε ότι δεν μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα γινόταν στο Βελιγράδι, αν δεν απαγορευόταν η διοργάνωση της Πορείας Υπερηφάνειας.

«Αν λάβουμε υπ' όψιν την κατάσταση στο Κόσοβο, στο Νόβι Πάζαρ και τις συγκρούσεις μεταξύ εθνικών κοινοτήτων στη Βοϊβοντίνα, είναι σαφές ότι οι εξτρεμιστές θα δρούσαν πολύ αποφασιστικά και ότι θα ήταν πολύ περισσότεροι σε σύγκριση με το 2010. Δεν έπρεπε να ασχολούμαστε με το θέμα της ακύρωσης της πορείας ομοφυλόφιλων, αλλά με την αύξηση της βίας στην κοινωνία και με τους τρόπους που θα οδηγήσουν στη μείωσή της» ανέφερε.

Ο διευθυντής του Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Βογίν Ντιμιτρίεβιτς, τονίζει ότι η αστυνομία πρέπει να ερευνήσει όλες τις επιθέσεις που σχεδιάζονταν εις βάρος των συμμετεχόντων στην Πορεία Υπερηφάνειας. «Πρόκειται για σοβαρά εγκλήματα. Αναμένουμε να ερευνηθούν από την αστυνομία, η οποία πρέπει να εξετάσει το ζήτημα, αν γνωρίζει ότι προετοιμάζονταν τέτοιες επιθέσεις» σημείωσε.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2011, 14:17