Η αποσκίρτηση ενός υψηλόβαθμου αξιωματικού του συριακού στρατού και στενού φίλου του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ αποτελεί «ισχυρό πλήγμα» για το καθεστώς και η αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να «συνεργαστεί» μαζί του, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου Άμπντελ Μπάσετ Σάιντα.

Η αποσκίρτηση του στρατηγού Μάναφ Τλας «αποτελεί ισχυρό πλήγμα για το καθεστώς Άσαντ. Θα προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε μαζί του. Καλούμε και σε νέες αποσκιρτήσεις», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Σάιντα. «Αυτό αποδεικνύει ότι η ίδια η καρδιά του καθεστώτος έχει αρχίσει να αποσυντίθεται. Μου θυμίζει τη Λιβύη», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ και οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την αποσκίρτηση του Τλας εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα «σημαντικό» πλήγμα για το καθεστώς, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου. «Πρόκειται για έναν υψηλόβαθμο αξιωματικό του συριακού στρατού και φίλο του Άσαντ. Πιστεύουμε ότι αυτή η αποσκίρτηση δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ελαφρά», δήλωσε ο πλοίαρχος Τζον Κίρμπι, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «χαιρετίζουν αυτή την αποσκίρτηση και πιστεύουν ότι είναι σημαντική».

Αν και η αποσκίρτηση του Μάναφ Τλας αποτελεί «ρήγμα στον πρώτο κύκλο» του Άσαντ, ο πλοίαρχος Κίρμπι υπενθύμισε ότι το συριακό καθεστώς χαίρει ακόμη μεγάλης υποστήριξης. «Θα ήταν υπερβολικό να λέγαμε ότι το καθεστώς βρίσκεται σε σημείο κατάρρευσης εξαιτίας των αποσκιρτήσεων», εκτίμησε ο πλοίαρχος, σύμφωνα με τον οποία ο σύρος πρόεδρος «εξακολουθεί να περιστοιχίζεται από οπαδούς του και η μεγάλη πλειονότητα του συριακού στρατού εξακολουθεί να υπακούει στις διαταγές του».

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης