Οι καταστροφικές πλημμύρες από την τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ αυξάνουν τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία: από δερματικά εξανθήματα έως βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις και ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια, προειδοποίησαν τη Δευτέρα Αμερικανοί αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο πνιγμός, ειδικά για τους κατοίκους που είναι παγιδευμένοι μέσα στα αυτοκίνητά τους, όπως εξηγεί η Ρένι Φανκ, υπεύθυνη για τη διαχείριση επειγουσών καταστάσεων των Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δηλητηρίαση από το μονοξείδιο του άνθρακα από τις φορητές γεννήτριες συνιστά ακόμη μία απειλή. «Δυστυχώς, αναμένουμε ότι κάποιοι θα χάσουν τη ζωή τους από αυτό και κάποιοι θα δηλητηριαστούν» είπε η ίδια σε τηλεφωνική της συνέντευξη.

Ακόμη όμως και απλώς περπατώντας μέσα από τους πλημμυρισμένους δρόμους κινδυνεύει κάποιος να εμφανίσει δερματικά εξανθήματα, γιατί πολύ μεγάλος όγκος νερού είναι μολυσμένος με τοξικά χημικά που έχουν διαρρεύσει από τα γκαράζ και τις αποθήκες των σπιτιών.

«Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο σε μια πλημμύρα είναι τα χημικά» λέει η Φανκ, η οποία συμβουλεύει τους πλημμυροπαθείς να πλένονται αμέσως μετά την επαφή τους με τα νερά από τις πλημμύρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια συνιστούν μια λιγότερο άμεση απειλή, επειδή τα νερά από τις πλημμύρες θα ξεπλύνουν τους περισσότερους τόπους αναπαραγωγής για κουνούπια που μεταδίδουν ασθένειες, όπως είναι το είδος Aedes aegypti («κουνούπι-τίγρης»), το οποίο ευθύνεται για την εξάπλωση του ιού Ζίκα, του κίτρινου πυρετού, του Δάγκειου πυρετού και του ιού Chikungunya.

Έναν χρόνο μετά το πέρασμα του Κατρίνα το 2005 περιοχές όπως οι Πολιτείες της Λουιζιάνα και του Μισισιπή που επλήγησαν ανέφεραν διπλάσια κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, ο οποίος προκαλεί βαριά φλεγμονή στον εγκέφαλο ή στη σπονδυλική στήλη, λέει δρ Πίτερ Χοτέζ της Εθνικής Σχολής Τροπικής Ιατρικής στο Baylor College of Medicine.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης