Τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Τουρκίας- Γερμανίας στο Βερολίνο

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020, 19:26
Τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Τουρκίας- Γερμανίας στο Βερολίνο

Συνάντηση στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε πριν από ένα 24ωρο, τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, μεταξύ του Ιμπραχίμ Καλίν, διπλωματικού συμβούλου του προέδρου Ερντογάν, εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας και βασικού συνεργάτη του Τούρκου προέδρου, της Ελένης Σουρανή, διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του διπλωματικού συμβούλου της Άνκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ, με αντικείμενο την αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε μετά βεβαίως την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας και του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε χώρο μουσουλμανικής λατρείας μετά την ακύρωση του διατάγματος του 1934 του Κεμάλ Ατατούρκ, που μετέτρεπε το Ναό σε μουσείο.

Την πληροφορία περί της τριμερούς συναντήσεως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Open και μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από το ελληνικό YΠΕΞ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη συνάντηση αποκάλυψε ο ίδιος ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην εφημερίδα Hürriyet.

Παρ’ όλα αυτά, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επιβεβαιώνουν τη συνάντηση. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστή η πλήρης ατζέντα της συνάντησης αλλά επισημαίνεται πως ο Ιμπραχίμ Καλίν και η Ελένη Σουρανή έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν για την προετοιμασία της πρόσφατης τηλεφωνικής επικοινωνίας Μητσοτάκη – Ερντογάν, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν το καθεστώς λειτουργίας της Αγίας Σοφίας.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020, 19:53