Πλησιάζει η ώρα της ελευθερίας

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2010, 04:05
Πλησιάζει η ώρα της ελευθερίας
Το ένα από τα γεωτρύπανα που δουλεύουν ασταμάτητα στη Χιλή, για τον απεγκλωβισμό των μεταλλωρύχων, αναμένεται να φθάσει στο σημείο όπου βρίσκονται οι 33 άνθρωποι το Σάββατο, σύμφωνα με τον υπουργό Ορυκτών, Λόρενς Γκόλμπορν.

Ωστόσο, η προσπάθεια επιστροφής των μεταλλωρύχων στην επιφάνεια της γης δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από την προσεχή Τετάρτη.

Οι μεταλλωρύχοι βρίσκονται περίπου 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, αλλά εύκολα μπορούν να μετακινηθούν σε ένα άλλο σημείο των στοών, στα 630 μέτρα, όπου το γεωτρύπανο «Schramm T-130», το λεγόμενο Σχέδιο Β, αναμένεται να φτάσει το Σάββατο.
Αυτή τη στιγμή το γεωτρύπανο βρίσκεται στα 535 μέτρα, δηλαδή λιγότερο από 100 μέτρα από το στόχο.

«Ελπίζουμε ότι θα φθάσει στα 630 μέτρα που είναι ο στόχος μέχρι το Σαββατοκύριακο, ίσως το Σάββατο», δήλωσε ο υπουργός Ορυκτών της Χιλής. Στη συνέχεια θα χρειαστούν από τέσσερις έως οκτώ ημέρες για να αρχίσει η τελική φάση της επιχείρησης διάσωσης, δηλαδή η επιστροφή των μεταλλωρύχων στη γη.

Ο υπουργός Υγείας της Χιλής, Χαϊμέ Μαναλίς δήλωσε ότι από τη στιγμή που θα βγαίνουν στην επιφάνεια οι μεταλλωρύχοι, θα μεταφέρονται στο περιφερειακό νοσοκομείο του Κοπιάπο και υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 48 ώρες για να μεταφερθούν όλοι οι άνθρωποι στο νοσοκομείο και να περάσουν από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2010, 04:07