Τραγική είναι η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Πολιτείας Μοντάνα, Χέλενα, μετά την εκτεταμένη διαρροή πετρελαίου από αγωγό που περνάει κάτω από το τοπικό ποτάμι, με τις Αρχές να έχουν προχωρήσει στην προσωρινή εκκένωση μεγάλου τμήματος της περιοχής υπό τον φόβο εκδήλωσης πυρκαγιών. Όλα ξεκίνησαν χθες το πρωί όταν και παρουσιάστηκε, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ρήγμα σε αγωγό της εταιρείας ExxonMobil, προκαλώντας πετρελαιοκηλίδα 40 χλμ. κατά μήκος του ποταμού Yellowstone.

Στην περιοχή επιχειρούν μέλη των συνεργείων καθαρισμού τα οποία με τη συνδρομή εθελοντών προσπαθούν να μετριάσουν τις συνέπειες από την οικολογική καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι λόγω της παντελούς έλλειψης φραγμάτων κατά μήκος του παραπόταμου μέχρι τη συνάντησή του με τον ποταμό Μισούρι, δεν υπάρχει η δυνατότητα άμεσου περιορισμού της πετρελαιοκηλίδας, η οποία κινείται εξαιρετικά γρήγορα χωρίς να υπάρχει κάποιο τεχνητό εμπόδιο για να τη σταματήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές που ευθύνονται για την καταστροφή θα αποκαταστήσουν τον ποταμό», διαβεβαίωσε ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Brian Schweitzer.

«Με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς εκτιμούμε ότι περίπου 750-1.000 βαρέλια πετρελαίου χύθηκαν στον ποταμό μέχρι να κλείσει ο αγωγός ύστερα από μισή ώρα όταν και γνωστοποιήθηκε η διαρροή», σημείωσε η Pam Malek, εκπρόσωπος της ExxonMobil.

Περίπου 140 άνθρωποι αναγκάστηκαν αργά χθες το βράδυ να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην τοπική πόλη Λωρέλ, πόλο έλξης για τους τουρίστες καθώς είναι πασίγνωστη για το φαντασμαγορικό show που διοργανώνει ανήμερα της επετείου για την Ανεξαρτησία των Η.Π.Α. (4 Ιουλίου). Εκτιμάται ότι το υπερθέαμα των πυροτεχνημάτων παρακολουθούν κάθε χρόνο περισσότεροι από 50 χιλ. τουρίστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το video…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης