Πολύ πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο η Συρία να μην μπορέσει να τηρήσει τη συμφωνία για την απομάκρυνση όλων των επικίνδυνων χημικών ουσιών από το έδαφός της (καταληκτική ημερομηνία η 31η Δεκεμβρίου), σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) παραδέχθηκαν την Παρασκευή πως σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος στο συγκεκριμένο θέμα», ωστόσο κάλεσαν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να «εντείνει τις προσπάθειες, προκειμένου να τηρηθούν οι συμφωνηθείσες προθεσμίες για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη του ΟΑΧΟ, το συριακό οπλοστάσιο θα πρέπει να έχει καταστραφεί έως τις 30 Ιουνίου, όμως η διαδικασία έχει ήδη καθυστερήσει, κυρίως λόγω προβλημάτων ασφαλείας στη Συρία, που ρημάζεται από τα δεινά του πολέμου.

«Οι προετοιμασίες συνεχίζονται για τη μεταφορά της πλειονότητας των επικίνδυνων χημικών υλικών από την αραβική Δημοκρατία της Συρίας προς την καταστροφή τους στο εξωτερικό. Ωστόσο, η μεταφορά των πιο επικίνδυνων παραγόντων πριν από τις 31 Δεκεμβρίου δεν είναι πολύ πιθανή», εξηγούν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο οργανισμοί.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης