Τα δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία διατέθηκαν ως ανθρωπιστική βοήθεια δεν άμβλυναν τα δεινά του πληθυσμού του Αφγανιστάν, όπου η φτώχεια, η βία και οι ανεπάρκειες του συστήματος περίθαλψης συνεχίζουν να είναι μεγάλες καθημερινές προκλήσεις, καταγράφει έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Η έλλειψη πρόσβασης ακόμα και στη θεμελιώδη υγειονομική περίθαλψη συνεχίζει να είναι μια από τις βασικές αιτίες θανάτου σε μεγάλο μέρος της εμπόλεμης χώρας, στηλιτεύει η οργάνωση αρωγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάποιες περιπτώσεις, η ιατρική βοήθεια έρχεται πολύ αργά. Σ’ ένα νοσοκομείο στη νότια επαρχία Χελμάντ, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διαπίστωσαν ότι το 44% των παιδιών που πέθαναν μέσα σε 24 ώρες από την εισαγωγή τους διακομίστηκε πολύ αργά για να σωθεί.

Σε άλλες η βοήθεια δεν έρχεται ποτέ. Πάνω από το 40% των ανθρώπων που μίλησαν στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σε νοσοκομείο της δυτικής επαρχίας Χεράτ είπε πως τουλάχιστον ένας συγγενής, φίλος ή γείτονας πέθανε τα τελευταία δύο χρόνια διότι δεν είχε πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.

Ο πόλεμος είναι ένας από τους βασικούς λόγους που επικαλούνται οι Αφγανοί όταν ερωτώνται γιατί αδυνατούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο σύστημα περίθαλψης, σύμφωνα με την έκθεση. Άλλος ένας είναι το συγκριτικά υψηλό κόστος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 83% του δείγματος των Αφγανών που δέχθηκαν να συμμετάσχουν στην έρευνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης εξήγησε πως αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα εξαιτίας του κόστους της περίθαλψης. Σχεδόν το 90% είπε πως αποφάσισε να αναβάλει εξετάσεις ή θεραπείες διότι οι ιατρικές φροντίδες είναι πολύ ακριβές (*).

«Η έλλειψη πόρων και δυνατοτήτων του δημόσιου συστήματος υγείας, καθώς και τα υψηλά κόστη της ιατρικής φροντίδας και των φαρμάκων συνεχίζουν να υπονομεύουν την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη στο Αφγανιστάν» σημείωσε εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο χθες Πέμπτη.

* Η έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα: https://www.aerzte-ohne-grenzen.de/sites/germany/files/2020-afghanistan-report-healthcare-crisis.pdf.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης