Πολλαπλά μηνύματα έστειλε χτες το Βερολίνο με αποδέκτες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εσωτερικό.
Σαφής ήταν η προειδοποίηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του εκπροσώπου του Μάρτιν Γέγκερ να τηρήσει η Ελλάδα τα όσα μόλις συμφωνήθηκαν και να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Τα μηνύματα όμως είχαν και αποδέκτες, τη γερμανική κοινή γνώμη και κυρίως τους βουλευτές της κυβέρνησης που αύριο θα κληθούν να αποφασίσουν για την παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Μπορεί το πράσινο φως της Bundestag να θεωρείται δεδομένο λόγω της μεγάλης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της κυβέρνησης. Ωστόσο από μερίδα βουλευτών εκφράζονται σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις και αρκετοί μάλιστα προανήγγειλαν ότι θα καταψηφίσουν την πρόταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα γερμανικά Μέσα ενημέρωσης υπολογίζουν στους 60 τον αριθμό των πιθανών «διαρροών». Μολονότι αυτό δεν δημιουργεί ουσιαστικό πρόβλημα στον Β. Σόιμπλε, ένας τόσο μεγάλος αριθμός «ανταρτών» που δεν κατάφερε να πείσει έχει ιδιαίτερη σημασία στο πεδίο των συμβολισμών.

Όταν στη Γερμανία θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι πολύ σύντομα οι βουλευτές θα κληθούν να αποφασίσουν και για ένα τρίτο πακέτο στήριξης.

Σνάιντερ: Νέο πακέτο πριν το καλοκαίρ
ι

Ο εκπρόσωπος των συγκυβερνών των Σοσιαλδημοκρατών για τα δημοσιονομικά Κάρστεν Σνάιντερ, εκτίμησε ότι το ερώτημα περί νέας βοήθειας θα τεθεί όχι μετά, αλλά πριν το καλοκαίρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εάν ο στόχος είναι η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, τότε θα πρέπει να υπάρξει τρίτο πακέτο βοήθειας σε ένα μέσο διψήφιο ποσό δις».

Ο λόγος, όπως είπε στο περιοδικό Spiegel, είναι το ότι μετά το 6μηνο που χάθηκε, η άντληση κεφαλαίων από τις αγορές προκειμένου να αποπληρωθούν ομόλογα που λήγουν, είναι «ουτοπική».

DIW: Η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο βοήθειας

Το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών «DWI» εκτιμά πάντως ότι το καλοκαίρι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο στήριξης. «Για τα επόμενα τρία χρόνια η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο χρηματοδοτικό κενό που κυμαίνεται μεταξύ 30 και 40 δις ευρώ», αναφέρει ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μαρσέλ Φράτσερ.

Ο ίδιος χαρακτήρισε σοφό και προς τη σωστή κατεύθυνση το συμβιβασμό που αφορά στις ελληνικές προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις. Η καταπολέμηση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας και η αύξηση των φορολογικών εσόδων συνιστούν ορθές προτεραιότητες, όπως λέει.

Παράλληλα εκτιμά ότι η αύξηση των κοινωνικών δαπανών για την καταπολέμηση της φτώχειας δεν αποδυναμώνουν τις μεταρρυθμίσεις, αλλά αντιθέτως ενισχύουν τη νομιμότητά τους και συνεπώς τις πιθανότητες επιτυχίας τους.

Η μεταρρυθμιστική πορεία θα είναι επιτυχής και θα γίνει αποδεκτή από την κοινωνία μόνον εάν η ελληνική κυβέρνηση καταφέρει να υλοποιήσει έστω ένα μέρος των προεκλογικών της υποσχέσεων, όπως εκτιμά ο Μαρσέλ Φράτσερ. «Η συμφωνία ωστόσο ήταν το πιο εύκολο κομμάτι των διαπραγματεύσεων.

Πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Το πρόβλημα της βιωσιμότητας του υψηλού χρέους παραμένει άλυτο».

Πηγές: dpa/ Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης