Μακρόν και Μέρκελ έσυραν τον χορό στην άτυπη σύνοδο του Σιμπίου στη Ρουμανία, ανταποκρινόμενοι στις ανησυχίες του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Αναστασιάδη σχετικά με τη νοοτροπία «πειρατή» που επιδεικνύει η Άγκυρα στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν είτε στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 28 Μαΐου είτε στην τακτική Σύνοδο Κορυφής του ΙουνίουΗ Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να δήλωσε πως θα εξετασθεί η λήψη μέτρων – κυρώσεων κατά της Τουρκίας, εάν στο αμέσως χρονικό διάστημα η Άγκυρα δεν αλλάξει συμπεριφορά. Ένα μέτρο θα μπορούσε να είναι κατ’ αρχάς η επιβολή κυρώσεων στα μέλη της εταιρείας ή των εταιρειών που συμμετέχουν στην πειρατική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το γεωτρύπανο «Πορθητής» εξακολουθεί να είναι στην ιδιοκτησία νορβηγικής εταιρείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο επιθετικό το Παρίσι, λόγω και της ενεργούς παρουσίας σε θαλάσσια οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ  της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total, υποσχέθηκε διά στόματος Μακρόν πως γαλλικές φρεγάτες θα περιπολούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στην επίμαχη περιοχή.

Θετικές ήταν και οι αντιδράσεις κι άλλων χωρών της Ε.Ε., όπως της Ισπανίας και της Ολλανδίας.

Συγκεκριμένες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν είτε στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 28 Μαΐου είτε στην τακτική Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηριστική είναι η φράση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας: «Η Τουρκία βρίσκεται υπό εποπτεία» είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, δίνοντας έτσι το στίγμα του κλίματος που επικράτησε στη Σύνοδο του Σιμπίου.

Το μήνυμα Τουσκ

Ελληνικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Ντόναλντ Τουσκ αποστέλλει μήνυμα ότι η Ε.Ε. θα παρακολουθήσει τις εξελίξεις και θα έχει την ευκαιρία στα επόμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια είτε στις 28 Μαΐου είτε στις 20 Ιουνίου να λάβει δραστικά μέτρα.

Παρ’ όλα αυτά, τα μέτρα που θα λάβει η Ένωση δεν έχουν γίνει γνωστά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «ένα είδος μέτρων είναι κυρώσεις απέναντι σε πρόσωπα που έχουν να κάνουν ειδικά με την εταιρεία και ένα άλλο είδος έχει να κάνει με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, δηλαδή τα προενταξιακά κονδύλια, τον διάλογο για την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης και για τη στρατηγική συνεργασία».

Οι επαφές Τσίπρα – Αναστασιάδη με Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία, επεσήμαναν διπλωματικοί κύκλοι, είχαν αντίκρισμα.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ψυχραιμία και τα πράγματα δεν πρέπει να εξεταστούν με προσοχή. Είναι μια πολύ λεπτή περίοδος που δεν πρέπει να δοθεί η ευκαιρία εκμετάλλευσης, δεν πρέπει, όπως λένε οι Κύπριοι, να παρασυρθούμε σε αυτήν την κατεύθυνση που θέλουν οι Τούρκοι» είπαν.

«Ο κ. Τσίπρας πήρε τον λόγο μετά τον Αναστασιάδη, τον υποστήριξε και είπε πως η συζήτηση που γίνεται για το μέλλον της Ευρώπης και τη στρατηγική της ατζέντα για τα επόμενα πέντε χρόνια επικεντρώνεται στην αναβάθμιση του ρόλου της στις παγκόσμιες και διεθνείς εξελίξεις» ανέφεραν ακόμη οι ίδιες πηγές.

«Η Ε.Ε. δεν μπορεί να έχει αξιόπιστο και διεθνή ρόλο, εάν δεν μπορεί να προστατέψει τα κυριαρχικά δικαιώματα των λαών της και να εξασφαλίσει τη σταθερότητα στη γειτονιά της που είναι τα Δυτικά Βαλκάνια» πρόσθεσαν.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης