Το αμερικανικό Πεντάγωνο και η ανώτατη διοίκηση των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν επιβεβαίωσαν τον θάνατο έπειτα από αμερικανική επίθεση του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, αρχηγού των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων που δραστηριοποιούνται εκτός Ιράν. Επίσης, επιβεβαιώθηκε και ο θάνατος του Αμπού Μαχντί Αλ Μουχαντί, ο οποίος υπήρξε βοηθός διοικητής των ιρανικών δυνάμεων εκτός Ιράν και δεξί χέρι του υποστρατήγου Σουλεϊμανί.

Με λίγα λόγια, με μία επιδρομή αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά του αεροδρομίου της Βαγδάτης αποκεφαλίστηκε πλήρως η ηγεσία του ενόπλου βραχίονα της Τεχεράνης που δρα στο Ιράκ και στη Συρία. Η επιδρομή αυτή διετάχθη προσωπικά από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και είναι η τρίτη κατά σειρά επίθεση τέτοιου βεληνεκούς που αναλαμβάνουν οι ΗΠΑ κατά προσωπικοτήτων-στόχων. Προηγήθηκε η εκτέλεση του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Πακιστάν, ακολούθησε η εκτέλεση του αρχηγού του ISIS Αλ Μπαγκντάντι στη βόρειο Συρία. Περιέργως, την επίθεση καταδίκασαν αμέσως οι βασικοί εκπρόσωποι των Δημοκρατικών στην Αμερική Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, και ο πρώην αντιπρόεδρος Μπάιντεν, ο σημαντικότερος μέχρι στιγμής υποψήφιος για το χρίσμα του προέδρου στις επόμενες εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του στρατηγού Σουλεϊμανί οι ΗΠΑ με επίσημη ανακοίνωση κάλεσαν όλους τους πολίτες τους που βρίσκονται στο Ιράκ να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα. Την ίδια ώρα το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών καλούσε όλους τους Γάλλους πολίτες που βρίσκονται στο Ιράκ να αποφύγουν κάθε δημόσια εκδήλωση.

Ο στρατηγός Σουλεϊμανί ως επικεφαλής όλων των εκστρατευτικών σωμάτων του Ιράν που δρουν στην Εγγύς και Μέση Ανατολή εκτός Περσίας διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον ίδιο τον αγιατολάχ Χαμενεΐ, θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, καθώς και με το ανώτατο θρησκευτικο-πολιτικό κονκλάβιο που ελέγχει την εξουσία στην Τεχεράνη. Είναι ο ένοπλος βραχίονας της χώρας αυτής, ο οποίος διοργάνωσε -και όπως φαίνεται με επιτυχία- τον εξοπλισμό των σιιτών ανταρτών στην Υεμένη ακόμη και με σύγχρονα οπλικά συστήματα, την εγκατάσταση σε διάφορα σημεία της Συρίας εξελιγμένων πυραυλικών συστημάτων του Ιράν που στοχεύουν το Ισραήλ, τον εξοπλισμό της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και βεβαίως την επί της ουσίας αυτονόμηση των Αράβων Σιιτών του Ιράκ, οι οποίοι τώρα πλέον ελέγχουν τη μισή χώρα και την κυβέρνηση της Βαγδάτης. Πέραν όμως όλων αυτών ο Σουλεϊμανί έχαιρε μεγάλης δημοφιλίας εντός του Ιράν και μεταξύ των αξιωματικών και οπλιτών των Φρουρών της Επανάστασης.

Όλα αυτά δείχνουν πως ενεργούσε με μεγάλα περιθώρια αυτονομίας τουλάχιστον όσον αφορά στις επιχειρήσεις και στον στρατηγικό σχεδιασμό της επέμβασης της Τεχεράνης στην ευρύτερη περιοχή της Εγγύς και Μέσης Ανατολής. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τόσο ο σιιτικός κλήρος όσο και η προεδρία του Ιράν καθώς και όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες στην Τεχεράνη έσπευσαν να εκφράσουν την οργή τους κατά των Αμερικανών και να ορκιστούν εκδίκηση στο όνομα του στρατηγού Σουλεϊμανί. Το ζήτημα, όπως το θέτουν και οι σημαντικότερες εφημερίδες του Ισραήλ «Haaretz» και «Jerusalem Post», είναι το πώς θα αντιδράσει πια η Τεχεράνη, η οποία προφανώς θα εκδηλώσει αυτές τις αντιδράσεις προς αμερικανικούς στόχους, ισραηλινούς στόχους και στόχους που βρίσκονται στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αμερικανική πλευρά, πέραν των αρνητικών αντιδράσεων των Δημοκρατικών, αντί σχολίου εκφράστηκε με ένα tweet του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος ανήρτησε στο διαδίκτυο video όπου, κατά τους ισχυρισμούς του, πολίτες του Ιράκ χορεύουν στους δρόμους από χαρά μετά την ανακοίνωση του θανάτου του στρατηγού Σουλεϊμανί.

Όποιος θέλει το πιστεύει, τουλάχιστον έτσι αντιδρούν ακόμη και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, τα οποία δεν φαίνεται να πείθονται και πολύ από αυτό το video. Έντονο προβληματισμό εκφράζουν και τα μέσα ενημέρωσης της Γαλλίας, τα οποία εστιάζουν πλέον στον τρόπο με τον οποίο θα κλιμακωθεί η ένταση στην Εγγύς και Μέση Ανατολή καθώς και στις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες από το πρωί της Παρασκευής σημειώνουν αύξηση της τάξεως του 4% μέχρι στιγμής.

Κατά την «Jerusalem Post», οι δολοφονίες των Ιρανών αξιωματούχων από αμερικανικούς πυραύλους στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης αποτελούν σημείο ποιοτικής και ποσοτικής αλλαγής του τρόπου με τον οποίο εκτυλισσόταν μέχρι σήμερα η κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν στο θέατρο πολέμου του Ιράκ και της Συρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Βαγδάτη, το σκηνικό της εκτέλεσης των Ιρανών αξιωματικών-αξιωματούχων στήθηκε από μία αιφνιδιαστική αεροπορική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη την ώρα που αμερικανικά επιθετικά ελικόπτερα εντόπιζαν με ελάχιστα περιθώρια λάθους την αυτοκινητοπομπή στην οποία βρισκόταν ο στρατηγός Σουλεϊμανί.

Επρόκειτο, δηλαδή, για μία εξαιρετικά καλά οργανωμένη ένοπλη επίθεση, η οποία συνδύαζε πληροφορίες υψίστης ασφαλείας από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και, όπως σημειώνουν τα ισραηλινά ΜΜΕ, και του Ισραήλ με οπλικά συστήματα υψηλής ακρίβειας αλλά και κινητοποίηση ειδικών δυνάμεων επί του εδάφους. Ο συνδυασμός αυτός απέβη παραγωγικός για τους Αμερικανούς, οι οποίοι απάντησαν με αυτόν τον τρόπο σε μία σειρά από ένοπλες επιθέσεις σιιτικών πολιτοφυλακών και Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία. Επιθέσεις που είχαν ενταθεί τον τελευταίο μήνα, ιδιαίτερα κατά αμερικανικών στόχων που βρίσκονται στο Ιράν. Αυτό που δεν γνωρίζει η διεθνής κοινότητα είναι πως καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων μηνών οι ιρανικές δυνάμεις εκτός Ιράν επλήγησαν εκατοντάδες φορές τόσο από την ισραηλινή αεροπορία όσο και από ισραηλινούς πυραύλους στη Συρία αλλά και στο Ιράκ. Πρόκειται, δηλαδή, για μία κλιμάκωση ένοπλης αναμέτρησης, η οποία δεν προσλαμβάνει διαστάσεις ανοιχτού πολέμου μεν, αλλά εκτυλίσσεται σε καθημερινή βάση.

Σύμφωνα με ανώτερο Ιρακινό αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του, η επίθεση των Αμερικανών στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης υλοποιήθηκε την ώρα που ο στρατηγός Σουλεϊμανί έφθανε στο Ιράκ με αεροπλάνο το οποίο προερχόταν από τον Λίβανο ή τη Συρία. Είχε εν τω μεταξύ σχηματιστεί ένα κομβόι από οχήματα, το οποίο εκείνη την ώρα έφθανε στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης για να παραλάβει τον στρατηγό Σουλεϊμανί και είχε ως επικεφαλής τον βοηθό του στρατηγού, τον Αλ Μουχαντί. Εκείνα τα κρίσιμα δευτερόλεπτα εκτοξεύθηκαν οι πύραυλοι και έπληξαν τους στόχους τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όλοι οι Ιρανοί αξιωματούχοι που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης είναι νεκροί.

Φωτογραφίες και video από το σημείο της επίθεσης

 

Εκτός από τους Ιρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι ορκίζονται εκδίκηση, ανακοινώσεις εξέδωσαν η ισλαμική Τζιχάντ καθώς και η ισλαμική Τζιχάντ στη Γάζα, σύμφωνα με την οποία η αμερικανική κυβέρνηση και ο πρόεδρος Τραμπ απέδειξαν ότι εργάζονται για το Ισραήλ. Ανακοινώσεις σε ανάλογους τόνους εξέδωσε και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης καθώς και άλλα παλαιστινιακά κινήματα και οργανώσεις στον Λίβανο και στην Υεμένη. Όλες αυτές οι οργανώσεις χρησιμοποιούν το ίδιο μότο: «Οι ΗΠΑ άνοιξαν τις πύλες της κόλασης με αυτήν τη δολοφονία»!

Ως γνωστόν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επέστρεψε εσπευσμένα στο Ισραήλ από την Αθήνα όπου βρισκόταν για την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ναφταλί Μπένετ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση όλων των ανώτατων αρχηγών σωμάτων και υπηρεσιών του ισραηλινού στρατού. Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ έχουν τεθεί από τα χαράματα της Παρασκευής 3 Ιανουαρίου στην ύψιστη κατάσταση ετοιμότητας. Σε αντίστοιχο κόκκινο συναγερμό έχουν τεθεί από το πρωί της Παρασκευής και όλες οι ισραηλινές αποστολές, διπλωματικές ή άλλες, που βρίσκονται στο εξωτερικό. Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται η αεράμυνα του Ισραήλ «χτενίζοντας» την Εγγύς και Μέση Ανατολή, προκειμένου να εντοπιστούν εγκαίρως ενέργειες αντεκδίκησης που προέρχονται από το Ιράν. Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του Ισραήλ διέταξε να κλείσει το όρος Ερμόν σε όλους τους επισκέπτες. Σε κατάσταση ετοιμότητας έχουν τεθεί οι Ισραηλινοί καθώς και στρατιωτικές μονάδες στα Υψώματα του Γκολάν.

Ένα βίντεο το οποίο φέρεται να δείχνει τη στιγμή που αμερικανικoί πύραυλοι ανατινάζουν το αμάξι του Κασέμ Σουλεϊμανί, κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στο Διαδίκτυο. Αν και ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη επιβεβαίωση για την αυθεντικότητά του, το συγκεκριμένο βίντεο βρίσκεται ήδη σε πολλά διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.

 

Επίσης ακόμα ένα βίντεο  με ότι επακολούθησε μετά την αμερικανική επίθεση στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης δημοσιεύει ο Guardian:

 

Zougla Newsroom

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης