Σε μία πρωτόγνωρη συστράτευση του συνόλου των τουρκικών ΜΜΕ ακόμα και όσον αφορά τις ελάχιστες αντιπολιτευόμενες εφημερίδες και ιστοσελίδες εξελίσσεται η εκστρατεία καλλιέργειας πολεμικού κλίματος στην Τουρκία.

Με έντονη και χωρίς όρια εθνικιστική υστερία, τα πρωτοσέλιδα πυροδοτούν με τη συνθηματολογία που αναπαράγουν ένα κλίμα αντιπαράθεσης που θυμίζει έντονα τις παραμονές του μεθοδευμένου πογκρόμ των Σεπτεμβριανών της 6ης Σεπτεμβρίου του 1955 με την πρωτοφανή ακόμη και τότε επίθεση του όχλου κατά των Ρωμιών και των περιουσιών τους στην Κωνσταντινούπολη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έκτοτε ακόμα και στις δυσκολότερες στιγμές των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν παρατηρήθηκε μία τόσο μεθοδευμένη και κεντρικά καθοδηγούμενη εκστρατεία κινητοποίησης της τουρκικής κοινής γνώμης. Ιδιαίτερη εντύπωση και ανησυχία προκαλεί στους διπλωμάτες και τους παρατηρητές ο εκχυδαϊσμός της πολιτικής ορολογίας που χρησιμοποιείται από τα πλέον επίσημα χείλη της Τουρκίας, ακόμα και από τον πρόεδρο Ερντογάν.

«Θα καταστραφείτε» τιτλοφορεί η «Yeni Safak», που είναι επί της ουσίας το δημοσιογραφικό όργανο του κυβερνώντος κόμματος. Τον πρωτοσέλιδο τίτλο ακολουθεί καθοδηγούμενο ρεπορτάζ-προειδοποίηση με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Δεν θα φύγει το Oruc Reis» και με την υποσημείωση πως λόγω της συμπεριφοράς της Αθήνας θα εκδοθούν και άλλες NAVTEX με το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας να παραμένει στην περιοχή νότια του Καστελόριζου, δυτικά της Καρπάθου και νοτιοανατολικά της Κρήτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άκρως εθνικιστική «Turkiye» τιτλοφορεί: «Όποιος βγει μπροστά μας θα τον κάνουμε να πληρώσει το τίμημα».

Στο ίδιο κλίμα και η «ΑΚΙΤ» με τίτλο: « Όποιος είναι έτοιμος να πληρώσει το τίμημα ας έρθει».

Η «ΑΚSAM» επιλέγει το επιθετικότερο σύνθημα «Ελάτε όλοι μαζί» αναφερόμενη προφανώς και στις χώρες που αυτή την περίοδο επιδεικνύουν τη στήριξή τους προς την Ελλάδα, δηλαδή τη Γαλλία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τα Αραβικά Εμιράτα κ.λπ.

Τέλος εντύπωση και ανατριχίλα προκαλεί ο τίτλος της σταθερά αντιπολιτευόμενης και παραδοσιακά Κεμαλικής εφημερίδας «Cumhuriyet» (Τζουμχουριέτ), η οποία πάντα εξέφραζε τις απόψεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (σήμερα Αξιωματική Αντιπολίτευση). Ακόμη και αυτή η εφημερίδα υιοθετεί τελικά την επιθετική-εθνικιστική υστερία. Τιτλοφορεί «Πήρε κάποιες χώρες στο πλευρό της (η Ελλάδα) και πλέει σε επικίνδυνα νερά».

Είναι εντυπωσιακό επί παραδείγματι πως σε κανένα πρωτοσέλιδο εφημερίδας ή ιστοσελίδας δεν προβάλλεται η παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου και η συζήτηση του Τραμπ με τον Ερντογάν και τον Μητσοτάκη. Ωσάν δηλαδή να απορρίπτονται εκ προοιμίου κάθε πρωτοβουλία και κάθε εγχείρημα διαμεσολάβησης και ώθησης προς την Τουρκία να παρακαθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. 

Χαρακτηριστικότερο όλων είναι το πρωτοσέλιδο της άλλοτε μεγαλύτερης και με την ισχυρότερη επιρροή εφημερίδας της «Hurriyet». Επισημαίνει στον τίτλο της: «Η Ελλάδα δεν εγκαταλείπει την πρόκληση», αλλά κυρίως αναφέρεται στην υπουργό Άμυνας της Γαλλίας με τον σαρκαστικό τίτλο: «Και εσείς μαντάμ τι δουλειά έχετε και ανακατεύεστε».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης