Ένα 4χρονο αγόρι που έχασε την ζωή του όταν του επιτέθηκαν σκύλοι στο Βουκουρέστι, έφερε και πάλι στο προσκήνιο το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη εξαιτίας των αδέσποτων σκύλων.

Για πολλές δεκαετίες ο μεγάλος αριθμός αδέσποτων σκύλων στους δρόμους του Βουκουρεστίου, αποτελεί απειλή για τους κατοίκους της πόλης. Σύμφωνα με κρατικούς λειτουργούς, υπάρχουν περισσότεροι από 60.000 και ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται. Με έναν πληθυσμό περίπου 1.883.425, αντιστοιχεί ένα αδέσποτο σε 31 κατοίκους. Περισσότερα από 6.000 άτομα – τα 1.000 από αυτά παιδιά – δαγκώθηκαν από σκύλο μέσα στο πρώτο τετράμηνο του ’13.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι μέσα στη βδομάδα ήταν ο θάνατος του 4χρονου, Ιονούτ Άνγκχελ, ο οποίος έπαιζε με τον αδερφό του σε ένα πάρκο στο κέντρο της πόλης όταν του επιτέθηκαν πέντε σκύλοι. Η γιαγιά των δύο αγοριών είχε πάει τους εγγονούς της βόλτα στο πάρκο. Τα δύο αγόρια απομακρύνθηκαν από το παγκάκι όπου καθόταν και μόνο ο εξάχρονος Αντρέι επέστρεψε. «Γιαγιά μη με μαλώσεις, σε παρακαλώ. Ο Ιονούτ είναι νεκρός»,της είπε. «Τον είχαν δαγκώσει ξανά και ξανά, τον είχαν κατασπαράξει», δήλωσε ο γιατρός, Σαλέμ Αμπντό, αργότερα.

Το τραγικό περιστατικό έφερε εκ νέου το ζήτημα των αδέσποτων στο προσκήνιο. Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊαν Μπασέσκου, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κάνει ευθανασία σε χιλιάδες αδέσποτα. Φιλοζωικές ομάδες χαρακτήρισαν το σχέδιο αυτό ως βάρβαρο και απαίτησαν κάποια εναλλακτική, όπως η στείρωση. Πολλοί κάτοικοι ταΐζουν τα αδέσποτα, γεγονός που εντείνει το πρόβλημα.

Οι ρίζες του προβλήματος εντοπίζονται στη δεκαετία του ’80, όταν ο κομουνιστής δικτάτορας, Νικολάε Τσαουσέσκου, επέβαλε την κατεδάφιση χιλιάδων σπιτιών και την αντικατάσταση τους από πολυκατοικίες. Πολλά άτομα αναγκάστηκαν να μετακομίσουν σε μικρότερα διαμερίσματα και να εγκαταλείψουν τα κατοικίδια τους στο δρόμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, από το 2001 μέχρι το 2007 έγινε ευθανασία σε περισσότερα από 100.000 αδέσποτα, αλλά ΜΚΟ αναφέρουν ότι τα στοιχεία αυτά είναι ψευδή και ότι οι Αρχές καταχράστηκαν τα χρήματα που προορίζονταν για το σκοπό αυτό.

Μετά την επίθεση, οι δημοτικοί υπάλληλοι μάζεψαν όλα τα αδέσποτα σκυλιά του πάρκου και τοποθέτησαν ένα φράχτη ανάμεσα στα δρομάκια του πάρκου και τον ακάλυπτο χώρο όπου συνέβη το περιστατικό. Ωστόσο, δεκάδες παιδιά συνεχίζουν να παίζουν στην περιοχή χωρίς γονική επιτήρηση.

Από νομικής άποψης είναι ασαφές τι μπορεί να γίνει σ’ αυτή την περίπτωση. Σύμφωνα με κρατικούς λειτουργούς, η ευθανασία είναι επιτρεπτή σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά φιλοζωικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με διάταξη του συνταγματικού δικαστηρίου απαγορεύεται να σκοτώσεις σκύλο.

Όπως συμβαίνει συνήθως στη Ρουμανία, η υπόθεση περιπλέχθηκε περισσότερο λόγω υπόνοιας για διαφθορά. Δημοσιογραφικό πρακτορείο υποστηρίζει ότι οι δήμαρχοι τριών πόλεων έχουν σπαταλήσει εκατομμύρια ευρώ για το σκοπό αυτό και ότι η δουλειά αυτή συνήθως ανατίθεται σε αμφιλεγόμενους επιχειρηματίες που όμως βρίσκονται υπό την προστασία του κράτους.

Διαβάστε επίσης: Βουκουρέστι: Δημοψήφισμα για την ευθανασία αδέσποτων σκύλων

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης