«Πόλεμος» Ρέντσι - συνδικάτων για τις κλειστές πύλες στο Κολοσσαίο

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2015, 06:26
«Πόλεμος» Ρέντσι - συνδικάτων για τις κλειστές πύλες στο Κολοσσαίο
Την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, προκάλεσε η απόφαση των συνδικάτων για προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του Κολοσσαίου, εμβληματικού μνημείου της Ρώμης, που αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες της ιταλικής πρωτεύουσας.

Η συγκεκριμένη πράξη είχε σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες τουρίστες να σταθούν επί ώρες στην ουρά.
 
Εξαπολύοντας σφοδρή φραστική επίθεση εναντίων τους μέσω Twitter, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι προωθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αποτρέπει το ενδεχόμενο να επαναληφθεί κάτι ανάλογο.

Οι εργαζόμενοι στο Κολοσσαίο, που συνεδρίασαν για δυόμισι ώρες το πρωί της Παρασκευής κρατώντας κατά την διάρκεια της συνεδρίασης τις πόρτες του μνημείου κλειστές, τόνισαν ότι η απόφασή να αναστείλουν τη λειτουργία του μνημείου είναι δικαίωμά τους.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, έξω από το Κολοσσαίο επικρατούσε πλήρης σύγχυση, καθώς είχαν αναρτηθεί πινακίδες στα αγγλικά που ενημέρωναν τους τουρίστες πως το μνημείο θα άνοιγε στις 23:00 το βράδυ, αντί για τις 11:00 το πρωί, όπως συνέβη τελικά.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε συνδικαλιστές που θέλουν να πλήξουν την Ιταλία να πάρουν όμηρο τον πολιτισμό», ήταν το οργισμένο μήνυμα του Ρέντσι στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Μαζί με το μήνυμα μάλιστα ανήρτησε και μια φωτογραφία που απεικόνιζε την τεράστια ουρά των τουριστών.

Λόγος της αναστολής είναι πως οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε διένεξη με το υπουργείο Πολιτισμού για διάφορα θέματα, από τις ελλείψεις προσωπικού ως τις καθυστερήσεις στη μισθοδοσία τους. Το Κολοσσαίο καθώς και η αρχαία πόλη της Πομπηίας είχαν κλείσει προσωρινά και τον Ιούλιο, όταν οι εργαζόμενοι είχαν πραγματοποιήσει συνελεύσεις για να συζητήσουν τα προβλήματά τους.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, που συγκάλεσε για να συζητηθούν οι νέοι οικονομικοί στόχοι της ιταλικής κυβέρνησης, ο Ρέντσι ανακοίνωσε πως εγκρίθηκε επείγουσα πράξη νομοθετικού περιεχομένου που επιβάλλει περιορισμούς στις απεργίες και στις στάσεις εργασίας σε μουσεία, μνημεία και τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιταλίας.

Το διάταγμα εντάσσει τα μουσεία και τα μνημεία σε έναν κατάλογο βασικών δημοσίων υπηρεσιών, όπως αυτές της υγείας και της παιδείας, στις οποίες επιβάλλονται περιορισμοί στις εργατικές κινητοποιήσεις.

Ο υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι διευκρίνισε ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού εφεξής θα πρέπει να λαμβάνουν άδεια για να πραγματοποιούν στάσεις εργασίας ή απεργίας, «όπως οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στα σχολεία και στις δημόσιες μεταφορές».

Τα συνδικάτα CGIL, CISL FP και UILPA ωστόσο σημείωσαν σε κοινή ανακοίνωσή τους πως τα μνημεία ήδη καλύπτονταν από τη νομοθεσία για τις βασικές δημόσιες υπηρεσίες, που καθορίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτές σε συνάρτηση με τις ανάγκες του κοινού.

Παρά το ότι ανήκει στην κεντροαριστερά, ο Ρέντσι έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με τα συνδικάτα τους 18 μήνες που βρίσκεται στην εξουσία.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2015, 06:28