O υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν επέκρινε τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς εκείνος πρότεινε η Ελλάδα να εγκαταλείψει προσωρινά την ευρωζώνη, κάνοντας λόγο για «μία ξεκάθαρη διαφωνία» μεταξύ Βερολίνου – Παρισιού επί αυτού του ζητήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επί αυτού του θέματος (του Grexit) υπάρχει μια διαφωνία, μία ξεκάθαρη διαφωνία, είπε ο Μισέλ ΣαπένΣε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Μ. Σαπέν επισήμανε ότι ο Σόιμπλε έσφαλε όταν πρότεινε ένα «διάλειμμα» (time-out) της Ελλάδας από την ευρωζώνη – μια ιδέα που κυκλοφόρησε από τον Γερμανό υπουργό τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

«Νομίζω ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σφάλλει, ακόμα και ότι έρχεται σε αντίφαση με την ίδια του τη βούληση που είναι βαθιά ευρωπαϊκή» σημείωσε ο Μ. Σαπέν στη συνέντευξη που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της Ηandelsblatt.

«Αυτή η βούληση, η οποία είναι και δική μου, περιλαμβάνει την ενδυνάμωση της ευρωζώνης» υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος προσέθεσε ότι αυτό ακριβώς αποκλείει το ενδεχόμενο μιας προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση των 19 κρατών μελών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εάν επιτρέψεις μιας προσωρινή αποχώρηση, αυτό σημαίνει: κάθε χώρα που θα αντιμετωπίζει δυσκολίες θα θέλει να γλυτώνει από αυτές μέσω μιας αναπροσαρμογής του νομίσματός της» προσέθεσε ο Μ. Σαπέν.

Το να μιλάει κανείς αυτή τη στιγμή για ένα Grexit, όπως ακριβώς έκανε ο Σόιμπλε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στα μέσα Ιουλίου στις Βρυξέλλες, δεν είναι «ρεαλιστικό» εκτίμησε ο ίδιος, υπογράμμισε ωστόσο ότι σέβεται τη γερμανική θέση, διότι δεν αποτελεί μια θέση «τακτικής» αλλά θέση «εκ πεποιθήσεως» .

«Επί αυτού του θέματος (του Grexit) υπάρχει μια διαφωνία, μία ξεκάθαρη διαφωνία» είπε ο Μισέλ Σαπέν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης