Κατά μέσο όρο 74 άνδρες, γυναίκες και παιδιά σκοτώνονταν καθημερινά στο Αφγανιστάν όλο τον μήνα Αύγουστο, σύμφωνα με το BBC.

Τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι η βία επηρεάζει σχεδόν ολόκληρη τη χώρα, καθώς οι αμερικανικές διαπραγματεύσεις για αποχώρηση μετά από 18 χρόνια πολέμου βρίσκονται σε εξέλιξη.
Επιβεβαιώθηκαν 611 συμβάντα ασφαλείας στα οποία έχασαν τη ζωή τους 2.307 άνθρωποι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περισσότεροι άνθρωποι που σκοτώθηκαν ήταν μαχητές αλλά το ένα πέμπτο ήταν πολίτες.
Περίπου 1.948 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Ο αριθμός των βίαιων επεισοδίων αποτελεί απλώς στιγμιότυπο της κατάστασης που επικρατεί στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, ζωγραφίζει την ζοφερή εικόνα, καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να εκπληρώσει έναν βασικό στόχο της εξωτερικής πολιτικής του και να αποσύρει αμερικανικά στρατεύματα.

Ωστόσο, η εκεχειρία παραμένει μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εκατοντάδες Αφγανοί πεθαίνουν κάθε εβδομάδα.

Υπάρχουν φόβοι ότι η βία θα επιδεινωθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στο τέλος του μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τριάντα μία ημέρες σκοτωμοί

Μετά από την βίαιη πρώτη εβδομάδα τον Αύγουστο, τόσο οι Ταλιμπάν όσο και οι κυβερνητικές δυνάμεις παρακολούθησαν ανεπίσημη κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια των τριών ημερών του μουσουλμανικού φεστιβάλ του Eid al-Adha.

Ωστόσο, το BBC επιβεβαίωσε ότι 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της διακοπής, από το βράδυ της 10ης Αυγούστου μέχρι το ηλιοβασίλεμα στις 13 Αυγούστου.
Ο μεγαλύτερος αριθμός βιαιοτήτων σημειώθηκε στις 27 Αυγούστου, με 162 επιβεβαιωμένους νεκρούς και 47 τραυματίες, κυρίως μαχητές των Ταλιμπάν μετά από αεροπορικές επιθέσεις.

Αλλά η πλέον θανατηφόρα ημέρα για τους πολίτες ήταν η 18η Αυγούστου, όταν έχασαν τη ζωή τους 112 άνθρωποι. Οι περισσότεροι πέθαναν σε ένα μόνο βίαιο επεισόδιο όταν βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε 92 ανθρώπους και τραυμάτισε 142 σε γάμο στην Καμπούλ.

Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Χαλιφάτο (ISIS) ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση.

Ποιος επηρεάζεται περισσότερο;

Οι Ταλιμπάν είναι πλέον πολύ πιο ισχυροί από το 2001, αλλά οι μαχητές τους αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ όλων των θανάτων που επιβεβαίωσε το BBC τον Αύγουστο – ένας τεράστιος αριθμός, ο οποίος προκαλεί έκπληξη.

Μπορεί να υπάρχουν αρκετοί παράγοντες για αυτό, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι οι Ταλιμπάν είχαν υποχωρήσει κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών, και οι δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχουν αυξήσει τις αεροπορικές επιθέσεις και τις νυκτερινές επιδρομές ως απάντηση, σκοτώνοντας πολλούς Ταλιμπάν αλλά και πολίτες.

Ο αριθμός των μαχητών που έχουν χάσει οι Ταλιμπάν τα τελευταία χρόνια δεν είναι γνωστός. Ας υπολογισθεί όμως, ότι μπορεί να έχουν περίπου 30.000 άνδρες κάτω από τα όπλα.

Σε ανακοίνωσή τους, οι Ταλιμπάν υποστήριξαν ότι απέρριψαν σθεναρά τους «αβάσιμους ισχυρισμούς» για τον φόνο 1.000 μαχητών τον περασμένο μήνα, προσθέτοντας ότι δεν υπήρχε έγγραφο που θα μπορούσε να αποδείξει «απώλειες σε αυτή την κλίμακα». Περιέγραψε την έκθεση του BBC ως «βασισμένη στην καθημερινή προπαγάνδα των υπουργείων εσωτερικών και άμυνας της κυβέρνησης της Καμπούλ».

Μόνο σε τρεις από τις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν το BBC δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τους θανάτους τον Αύγουστο.

Ένας στους 10 θανάτους συνέβη στην επαρχία Γκάζι, εχθρική περιοχή και κέντρο ελέγχου των Ταλιμπάν, και ως εκ τούτου βασικός στόχος των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν.
Το ένα τρίτο των 66 επιθέσεων στο Γκάζι ήταν αεροπορικές επιδρομές σε ύποπτες τοποθεσίες ελεγχόμενες από τους Ταλιμπάν.

Η πλέον θανατηφόρα σύγκρουση στον κόσμο;

Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν συνεχίζεται εδώ και τέσσερις δεκαετίες και βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια σε αδιέξοδο.

Στα τέλη του περασμένου έτους, το Έργο Εντοπισμού Ενόπλων Συγκρούσεων και το Πρόγραμμα Δεδομένων Εκδηλώσεων (ACLED) χαρακτήρισε το Αφγανιστάν την πλέον θανατηφόρα σύγκρουση στον κόσμο για θανάτους που σχετίζονται με μάχες.

Τα στοιχεία για τα βίαια επεισόδια το 2019 δείχνουν ότι το Αφγανιστάν διατηρεί αυτή τη θέση. Οι θάνατοι τον Αύγουστο στο Αφγανιστάν είναι τρεις φορές υψηλότεροι από τη Συρία ή την Υεμένη, σύμφωνα με τα στοιχεία ACLED.

Και τον Ιούνιο του 2019, το Αφγανιστάν ονομάστηκε το λιγότερο ειρηνικό μέρος στον κόσμο από  έκθεση του Global Peace Index.

Πληροφορίες από BBC
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης