Του Μάριου Βελέντζα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτοιμοι να… εισβάλουν στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας είναι υποψήφιοι βουλευτές από έναν -όχι και τόσο πλέον- μακρινό γαλαξία.

Ο μοχθηρός Darth Vader, ο σοφός Yoda, ο καλοκάγαθος Chewbacca και ο αυτοκράτορας Palpatine δηλώνουν έτοιμοι να διεκδικήσουν το βουλευτικό αξίωμα στις εκλογές της 26ης Οκτωβρίου στην ΟυκρανίαΟ κακός Darth Vader, ο σοφός Yoda, ο καλοκάγαθος Chewbacca και ο μοχθηρός αυτοκράτορας Palpatine δηλώνουν έτοιμοι να πάρουν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους και να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών, οι οποίοι δοκιμάζονται εδώ και περίπου έναν χρόνο λόγω της έντασης στις σχέσεις Κιέβου-Μόσχας. Στο πλευρό τους έχουν έναν ισχυρό σύμμαχο. Το «Διαδικτυακό Κόμμα της Ουκρανίας» (IPU) έχει ανοίξει -καιρό τώρα- την αγκαλιά του για να τους υποδεχτεί και να στηρίξει τον αγώνα τους. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα όσα είναι αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα της παράταξης, περισσότεροι από 11 εκατ. Ουκρανοί δηλώνουν υποστηρικτές του IPU, το οποίο ιδρύθηκε το 2010.

O... Darth Vader της ΟυκρανίαςΌπως μετέδωσε το RT, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή έβαλε τέλος και στις τελευταίες αμφιβολίες σχετικά με την εγκυρότητα της υποψηφιότητας του Darth Vader και της παρέας του, με απόφαση που εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες. Η εξέλιξη αυτή ικανοποίησε, όπως ήταν αναμενόμενο, τον… Άνακιν Σκαϊγουώκερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συγχαίρω την επιτροπή για τη σοφή απόφασή της να εγγράψει απρόσκοπτα τους συνεργάτες μου. Η λίστα περιλαμβάνει ανθρώπους, που είναι ευρέως γνωστοί, για την ηθική στάση που τηρούν σε σημαντικά ζητήματα της Δημόσιας Διοίκησης» τόνισε με ανακοίνωσή του στην ιστοσελίδα του IPU.

Οι βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 26 Οκτωβρίου, ωστόσο ακόμα παραμένει άγνωστο αν τελικά θα διεξαχθούν μέσα σ’ ένα κλίμα ασφάλειας και αξιοπιστίας, ειδικά στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπου αναζωπυρώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού και Ρωσόφωνων μαχητών.

Οι… σκοτεινές δυνάμεις και ο σοφός Yoda

Ο Darth Vader, ένας από τους γνωστότερους «κακούς» στην κινηματογραφική ιστορία, θεωρείται το… βαρύ πυροβολικό στη λίστα των υποψηφίων του IPU. Εξάλλου, είχε φροντίσει τους προηγούμενους μήνες να κάνει αισθητή την παρουσία του, φθάνοντας στο σημείο να διεκδικήσει ακόμα και τη θέση του προέδρου στις εκλογές του Μαΐου. Το γεγονός ότι είδε την πλάτη του Viktor Yanucovic δεν τον πτόησε καθόλου και πλέον βάζει πλώρη για… βουλευτής. Υπάρχουν όμως και άλλοι υποψήφιοι που διεκδικούν με αξιώσεις το βουλευτικό χρίσμα.

Ο Chewbacca ζητά την ψήφο των ΟυκρανώνΗ Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ουκρανίας έδωσε στη δημοσιότητα ορισμένες λεπτομέρειες για το «who is who» των υποψηφίων του IPU. Ειδικότερα, ο μαυροντυμένος άνδρας με τη μάσκα είναι επικεφαλής μιας εταιρείας (περιορισμένης ευθύνης) ονόματι «Dark Side of the Force», την ίδια στιγμή που ο αυτοκράτορας Palpatine (γεννημένος το 1990) διευθύνει ομώνυμο οικονομικό όμιλο. Ο συνυποψήφιος τους Chewbacca δηλώνει μηχανικός στο επάγγελμα και στέλεχος Ινστιτούτου Μηχανικής – Θερμοφυσικής. Ο σοφός Yoda εμφανίζεται ως σκηνοθέτης.

Το «Διαδικτυακό Κόμμα της Ουκρανίας» (IPU), το οποίο επιδιώκει μεταξύ άλλων την καθιέρωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-government), τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή των μέσων και την παράδοση δωρεάν μαθημάτων χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή στους πολίτες, κάνει ό, τι μπορεί για να ενισχύσει την προεκλογική τους εκστρατεία.

«Ναι» στην ειρήνη, «Όχι» στον πόλεμοΣποτάκια στην τηλεόραση και το Διαδίκτυο, καθώς και μεγάλες αφίσες σε κεντρικούς δρόμους πόλεων είναι ορισμένες από τις προωθητικές ενέργειες. Οι προεκλογικές εξαγγελίες κινούνται σε δύο βασικούς άξονες: α) «Ναι» στην ειρήνη, «όχι» στον πόλεμο και β) καταπολέμηση της διαφθοράς στον δημόσιο βίο. Σε πρόσφατη τοποθέτησή του ο Darth Vader είχε δώσει ιδίατερη έμφαση στη σημασία της συσπείρωσης των πολιτών σε μια κρίσιμη -για τη χώρα- περίοδο. Αντίθετα όμως από τον επιθετικό  χαρακτήρα και τις φιλοδοξίες για παγκόσμια κυριαρχία του ήρωα που υποδύεται, ο… Darth Vader της Ουκρανίας έχει ψηλά στο πρόγραμμά του την ειρήνευση στα ανατολικά της χώρας, όπου μαίνονται αιματηρές συγκρούσεις με τη γειτονική Ρωσία.

Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 26 ΟκτωβρίουTο κλίμα αβεβαιότητας στο εσωτερικό της χώρας παραμένει. Ο χειμώνας πλησιάζει επικίνδυνα και ακόμα δεν έχει επέλθει συμφωνία στην τιμή του φυσικού αερίου και στα παλιά χρέη, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος διακοπής της παροχής. Εφόσον κάτι τέτοιο συμβεί, οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για την Ευρώπη, καθώς η Ρωσία αποτελεί σημαντικό ενεργειακό εταίρο των Βρυξελλών. Κι όλα αυτά ενώ υπάρχει πάντα ο φόβος ενδεχόμενης εισβολής της «Ρωσικής Αρκούδας» στα ανατολικά της χώρας.

Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη που ο Darth Vader αφήνει τον αντίπαλό του, στον κόσμο του Star Wars, Chewbacca, να εμφανιστεί μαζί του σε προεκλογική διαφήμιση. «Μην τους αφήσετε να φάνε το salo μας» (παραδοσιακό παστό χοιρινό με μπαχαρικά) αναφέρει κατά τη διάρκεια του σποτ, υπό τους ήχους του κλασικού «March Imperial», το οποίο αποδίδει με μαεστρία στο μπαντούρα (ουκρανικό μουσικό όργανο).

Σε άλλες προεκλογικές διαφημίσεις εμφανίζεται να περπατά στους δρόμους της Οδησσού ή να αγκαλιάζει αγάλματα Κοζάκων μαχητών στην πόλη Ζαπορίζια, συνοδεία των Storm Troopers.

Ο Darth Vader, μαζί με τους υποστηρικτές του, είχε τη δική του ξεχωριστή παρουσία κατά τη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας, που είχαν ως αποτέλεσμα την ανατροπή του τότε προέδρου Viktor Yanucovic. Όπως είχε μεταδώσει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, μαζί με τις σκοτεινές δυνάμεις του είχε κατευθυνθεί στο δημαρχείο της Οδησσού, όπου αυτοανακηρύχθηκε δήμαρχος (Νοέμβριος 2013). Μάλιστα, δεν δίστασε να ζητήσει και έναν χώρο στο κοντινό πάρκο για να αφήνει το διαστημόπλοιό του.

«Μόνο εγώ μπορώ να κάνω αυτή τη χώρα αυτοκρατορία, ανακτώντας την παλιά της δόξα, τα χαμένα εδάφη και την υπερηφάνειά της» έχει δηλώσει στο παρελθόν, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian».

Βγαλμένοι από τον μαγικό κόσμο του... Star Wars οι υποψήφιοι του IPU

Ένα είναι βέβαιο: με τέτοιους υποψήφιους δεν προκαλεί εντύπωση αν αρκετοί από τους ψηφοφόρους κοιτάξουν για δεύτερη και τρίτη φορά τα ψηφοδέλτια που θα βρίσκονται μπροστά τους…

Διαβάστε επίσης:
Ο Darth Vader κατεβαίνει για… βουλευτής!, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2014, 15:08

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης