Σε πολλές αφρικανικές χώρες η χρήση μάσκας έχει πλέον καταστεί υποχρεωτική για όσους κυκλοφορούν σε δημόσιους χώρους, με στόχο να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού. Στη Γκαμπόν, το μέτρο αυτό είναι υποχρεωτικό από σήμερα το πρωί, όπως και στην Ισημερινή Γουινέα, η οποία απαιτεί επιπλέον από τους πολίτες να φορούν και γάντια μιας χρήσης όταν βγαίνουν από τα σπίτια τους.

Η κυβέρνηση της Γκαμπόν, αντιλαμβανόμενη ότι είναι δύσκολο για τους πολίτες να προμηθευτούν χειρουργικές μάσκες, συνέστησε να φορούν «εναλλακτικές». Πολλά ραφεία σε όλη τη χώρα έχουν αναλάβει να φτιάξουν μάσκες από ύφασμα, που δεν είναι τόσο αποτελεσματικές, ωστόσο μπορούν να περιορίσουν τη διάδοση του ιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη Δευτέρα και η κυβέρνηση του Τσαντ κατέστησε υποχρεωτική τη μάσκα, όμως χθες ανακάλεσε την απόφαση, επειδή υπάρχει έλλειψη αυτού του είδους στην αγορά. Στο Καμερούν, μια από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο στην Αφρική, όπου έχουν καταγραφεί 855 κρούσματα, το μέτρο έχει υιοθετηθεί από την περασμένη Πέμπτη.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων μέτρων που έχουν ήδη λάβει αυτές οι χώρες της κεντρικής Αφρικής, όπως είναι το κλείσιμο των σχολείων, των χώρων λατρείας, των συνόρων, η απαγόρευση των συναθροίσεων και η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες. Η Λιμπρβίλ, η πρωτεύουσα της Γκαμπόν, τέθηκε σε καραντίνα από τη Δευτέρα και για 14 ημέρες.

Προς το παρόν, η Αφρική δεν έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία. Όμως πολλοί ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι απειλείται μια υγειονομική καταστροφή στην ήπειρο αυτή, λόγω της φτώχειας και των αδύναμων συστημάτων υγείας σε πολλές χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης