«Πολύ άσχημη η κατάσταση στην οικονομία»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 1 Απριλίου 2011, 02:16
«Πολύ άσχημη η κατάσταση στην οικονομία»

Ο Πορτογάλος πρόεδρος Καβάκο Σίλβα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στις 5 Ιουνίου δε θα πρέπει να «τρέφει ψευδαισθήσεις σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας».

«Πήρα την απόφαση να προκηρύξω γενικές εκλογές, δεδομένης της πολιτικής κρίσης που υπάρχει, όπως αποδεικνύεται από την αδυναμία της κυβέρνησης μειοψηφίας και της αντιπολίτευσης να συμφωνήσουν στη λήψη μέτρων που θα βοηθήσουν τη χώρα να ξεπεράσει τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Πορτογάλος πρόεδρος.

Και συνεχίζει, λέγοντας ότι «η επόμενη κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει μία πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση καθώς τα προβλήματα της χώρας είναι τόσο βαθιά που κανένας δεν θα πρέπει να τρέφει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να εξαφανιστούν από τη μια μέρα στην άλλη».

Η οικονομική κρίση στην Πορτογαλία κλιμακώθηκε χθες καθώς επισήμως κοινοποιήθηκε η αποτυχία του προϋπολογισμού του 2010, να πιάσει το στόχο που είχε θέσει για μείωση του ελλείμματος. απόφαση του Πορτογάλου προέδρου ήρθε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, καθώς αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα, που απειλούν να οδηγήσουν τη χώρα της Ιβηρικής, στην επίκληση βοήθειας για οικονομική διάσωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), όπως έπραξαν νωρίτερα η Ελλάδα και η Ιταλία.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζοσέ Σόκρατες, παραιτήθηκε μετά την καταψήφιση από τη Βουλή του πακέτου μέτρων λιτότητας, με αποτέλεσμα οι διεθνείς αγορές να αυξήσουν τα επιτόκια δανεισμού για τη χώρα, να εκτοξεύσουν το άνοιγμα των 10ετών ομολόγων της Πορτογαλίας σε νέα ιστορικά υψηλά από την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη και να της ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για να προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης του ΔΝΤ και της Ε.Ε.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 1 Απριλίου 2011, 02:16