Τεράστιες είναι οι καταστροφές σε μεγάλο τμήμα της Χομς, πόλης στη Συρία, η οποία αποτέλεσε τις τελευταίες εβδομάδες πεδίο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς και δυνάμεις του στρατού που παραμένουν πιστές στον πρόεδρο της χώρας, Bashar al-Assad. Εικόνες από ερασιτεχνικά video δείχνουν ισοπεδωμένα κτήρια και έρημους δρόμους.

Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται αρκετές συνοικίες στην πόλη διαπίστωσε και η ειδική απεσταλμένη του Ο.Η.Ε. και υπεύθυνη των Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων, Valery Amos, η οποία πραγματοποίησε την Τετάρτη επίσκεψη, διάρκειας 45 λεπτών στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το προάστιο Μπάμπα Αμρ έχει υποστεί τεράστιες ζημιές. Είναι από τα μέρη της Χομς που έχουν καταστραφεί εντελώς», ανέφερε η εκπρόσωπός της Amanda Pitt σε δηλώσεις της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Δείτε το video…

Την ίδια στιγμή ο Ερυθρός Σταυρός καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να βοηθήσει τους κατοίκους που παραμένουν στην πόλη. Εκτιμάται πως στη διάρκεια των σφοδρών βομβαρδισμών, τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα με τον Λίβανο σε αναζήτηση καταφύγιου. Με νεώτερη ανακοίνωσή του ο Ο.Η.Ε. ανέβασε τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τα μέσα Μαρτίου του 2011, όταν και ξεκίνησε η εξέγερση, στα 7.500.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της πάντως η κυβέρνηση υποστηρίζει πως κάνει ό, τι μπορεί προκειμένου να συνεργαστεί με το ειδικό κλιμάκιο του Ο.Η.Ε. και τα μέλη του Ερυθρού Σταυρού έτσι ώστε να βοηθήσει τους πολίτες που επλήγησαν από τη δράση «ένοπλων ομάδων που στόχο έχουν την αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό της χώρας».

Δείτε τα video…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης