«Πολύ ριψοκίνδυνο το δημοψήφισμα στη Βρετανία» λέει ο Φαμπιούς

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015, 11:04
«Πολύ ριψοκίνδυνο το δημοψήφισμα στη Βρετανία» λέει ο Φαμπιούς
«Πολύ ριψοκίνδυνο» χαρακτήρισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς το βρετανικό σχέδιο για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το οποίο ο βρετανικός λαός θα αποφασίσει αν η χώρα του θα παραμείνει η όχι στην ΕΕ.

Οι δηλώσεις του έγιναν μερικές ώρες πριν από την επίσκεψη στο Παρίσι του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Κάμερον «ξεκίνησε το σχέδιο αυτό για το δημοψήφισμα, πρόκειται για ένα πολύ ριψοκίνδυνο πράγμα», σημείωσε ο Φαμπιούς σε δηλώσεις που έκανε στον ραδιοσταθμό France Inter. «Βρίσκω τη διαδικασία αυτή αρκετά επικίνδυνη», σημείωσε.

«Ο βρετανικός πληθυσμός έχει εθιστεί σε αυτό που του λένε: 'η Ευρώπη είναι ένα κακό πράγμα' και την ημέρα που θα ζητήσουν την γνώμη του υπάρχει ένας κίνδυνος να πει ότι η Ευρώπη είναι ένα κακό πράγμα», υπογράμμισε.

Για τον Φαμπιούς, η Βρετανία είναι «σίγουρα» εκείνη που θα χάσει περισσότερο στην περίπτωση μιας ρήξης των δεσμών της με την ΕΕ, αλλά «αυτό θα ήταν επίσης αρνητικό για την Ευρώπη».
Η Βρετανία «είναι μια στρατιωτική δύναμη, μια διπλωματική δύναμη. Αν μια χώρα τόσο σημαντική εγκαταλείψει την Ευρώπη, αυτό θα φέρει ένα εξαιρετικά αρνητικό αίσθημα στην Ευρώπη», πρόσθεσε.
«Ευχόμαστε η Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ. Όσο λέμε 'ναι' σε μια βελτίωση της ΕΕ τόσο δεν μπορούμε να συμφωνούμε με μια διάλυση», είπε.

Οι Βρετανοί «μπήκαν σε έναν ποδοσφαιρικό όμιλο. Δεν μπορούν να πουν, στο μέσον του αγώνα 'τώρα θα παίξουμε ράγκμπι'. Είναι ή το ένα ή το άλλο», αστειεύτηκε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών και κατέληξε: «Θα δούμε τι ζητεί ο κ. Κάμερον (...) θα τον ακούσουμε».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015, 11:07