Χωρίς πυροβόλα όπλα, αλλά με αυτοσχέδια ρόπαλα και πέτρες, Ινδοί και Κινέζοι στρατιώτες συγκρούονται για 4η συνεχόμενη ημέρα στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών στα Ιμαλάια. Από τις συγκρούσεις έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής δεκάδες θάνατοι, ίσως περισσότεροι από 70, και από τις δύο πλευρές.

«Θέλω να διαβεβαιώσω το έθνος ότι η θυσία των στρατιωτών μας δεν θα πάει χαμένη» δήλωσε ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ενώ τηρήθηκε και σιγή δύο λεπτών για τους θανάτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα ξεκίνησαν όταν μια περίπολος από Ινδούς στρατιώτες συνάντησε Κινέζους συνοριοφύλακες σε μια στενή λωρίδα γης στα δυτικά Ιμαλάια. Οι στρατιώτες άρχισαν να παλεύουν -αφού απαγορεύεται να φέρουν όπλα στη συγκεκριμένη περιοχή-, όταν ένας Ινδός αξιωματικός έπεσε στο κενό. Στο σημείο έφτασαν ενισχύσεις από την Ινδία και τελικά περίπου 600 στρατιώτες ενεπλάκησαν στη μάχη με γυμνά χέρια.

Σύμφωνα με ινδικές πηγές, τουλάχιστον 50 Κινέζοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους. Η μάχη διήρκεσε περίπου 6 ώρες και οι περισσότεροι στρατιώτες σκοτώθηκαν πέφτοντας στον γκρεμό.

Το καθεστώς της Κίνας δεν έχει ενημερώσει για το γεγονός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κίνα και η Ινδία έχουν εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση στην κοιλάδα Γκαλουάν, στα δυτικά Ιμαλάια, εδώ και εβδομάδες, με τη μία να κατηγορεί την άλλη για παράνομη είσοδο στο έδαφός της. Συνομιλίες για την αποχώρηση εκατοντάδων στρατιωτών που αναπτύχθηκαν στην απομακρυσμένη περιοχή διεξάγονται τις τελευταίες δέκα ημέρες, ωστόσο δεν έχει διαφανεί κάποια σημαντική πρόοδος.

Οι δύο χώρες ενεπλάκησαν σε έναν σύντομο μεθοριακό πόλεμο το 1962 και δεν έχουν καταφέρει να διευθετήσουν τη συνοριακή τους διαφορά παρά τις συνομιλίες δύο δεκαετιών. Συνοριοφρουροί εμπλέκονταν σε αψιμαχίες, ακόμα και γρονθοκοπήματα, όταν περίπολοι ήρθαν σε αντιπαράθεση, αλλά δεν υπήρξαν απώλειες ζωής στα σύνορα μετά το ξέσπασμα αιματηρών συγκρούσεων στα ανατολικά Ιμαλάια το 1967.

Την Τετάρτη συνομίλησαν πάντως οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών και συμφώνησαν να συνεχίσουν την κοινή προσπάθεια για αποκλιμάκωση της έντασης. Η Κίνα επίσης ζήτησε από την Ινδία να τιμωρήσει τους στρατιώτες της που, σύμφωνα με την εκδοχή της, είναι υπεύθυνοι για το μακελειό.

Σε διάφορες πόλεις της Ινδίας έγιναν διαδηλώσεις με συνθήματα κατά της Κίνας, ενώ έκαψαν και φωτογραφίες του Κινέζου πρωθυπουργού Σι Τζινπίνγκ.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης