«Είναι επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθούν πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην κορυφή του κράτους και στη διοίκηση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, προκειμένου να συνεχιστεί η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας» δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο, κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου.

«Πρέπει να προχωρήσουμε ταυτόχρονα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μας στον οικονομικό και τον πολιτικό τομέα, κυρίως στη μεταρρύθμιση του συστήματός μας διοίκησης του κόμματός μας και της χώρας μας» είπε ο επικεφαλής της κινεζικής κυβέρνησης. Είναι «επιτακτικό καθήκον» επέμεινε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μια ιστορική τραγωδία, όπως η Πολιτιστική Επανάσταση, μπορεί να αναπαραχθεί στην Κίνα, αν πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις δεν δρομολογούν» επεσήμανε ο Γουέν Τζιαμπάο. «Η επίδραση των λαθών και του φεουδαλισμού της Πολιτιστικής Επανάστασης δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως».

«Αν η πολιτική μεταρρύθμιση δεν πετύχει, η οικονομική μεταρρύθμιση δεν θα μπορεί να καρποφορήσει και νέα προβλήματα που θα εμφανιστούν στην κοινωνία δεν θα μπορούν να επιλυθούν ριζικά» προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Γουέν.

Τα τελευταία χρόνια, ο Γουέν Τζιαμπάο έχει ζητήσει επανειλημμένα πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα, χωρίς να διευκρινίσει τη σκέψη του για τον χαρακτήρα των ελιγμών που επιθυμεί. Ο Γουέν, ο οποίος ολοκληρώνει τη θητεία του το 2013, είχε προβεί σε παρόμοιες δηλώσεις τον Αύγουστο του 2010 στη νότια πόλη Σεντζέν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δηλώσεις αυτές είχαν προκαλέσει φήμες για διαφωνίες στους κόλπους του κομμουνιστικού καθεστώτος, το οποίο κατά τα φαινόμενα κλονίζεται από μια αύξηση των αξιωματούχων που είναι έτοιμοι να δώσουν περισσότερες ελευθερίες στον κινεζικό λαό.

Μια συνέντευξη του Κινέζου πρωθυπουργού στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN για το ίδιο θέμα των πολιτικών ελευθεριών είχε λογοκριθεί στη χώρα του.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης