Σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας κινδυνεύει να εισέλθει το Αφγανιστάν μετά τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες τελικά αποδείχθηκαν λιγότερο επεισοδιακές απ’ ό,τι φοβούνταν αρκετοί.

Η κατάσταση, όπως επισημαίνουν αναλυτικές, μοιάζει πανομοιότυπη με εκείνη που προέκυψε το 2014 και μάλιστα έχει τους ίδιους πρωταγωνιστές, τον Άσραφ Γάνι και τον Αμπντούλα Αμπντούλα, που αλληλοκατηγορήθηκαν σε εκείνη την αναμέτρηση για νοθεία σε μαζική κλίμακα. Τότε η σύγκρουση των δύο ανδρών κινητοποίησε τις ΗΠΑ, οι οποίες αναγκάστηκαν να επέμβουν προκειμένου να επιτευχθεί μια άβολη συμφωνία, βάσει της οποίας ο Γάνι έγινε πρόεδρος και ο Αμπντούλα επικεφαλής της κυβέρνησής του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο αντίπαλοι ξεκαθαρίζουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν παρόμοια διευθέτηση αυτήν τη φορά.

Την ίδια στιγμή οι ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν έχουν τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της χώρας παρά ποτέ μετά την ανατροπή τους από την εξουσία πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες κι αρνούνται να αναγνωρίσουν την κυβέρνηση, που χαρακτηρίζουν μαριονέτα της Ουάσινγκτον.

Η κυβέρνηση ενότητας στην οποία συμμετέχουν οι δύο αντίπαλοι θα παραμείνει στην εξουσία έως ότου αναδειχθεί ο νικητής των προεδρικών εκλογών και αναλάβει καθήκοντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αποτέλεσμα των εκλογών τυπικά θα ανακοινωθεί από την εκλογική επιτροπή τη 19η Οκτωβρίου. Εάν ουδείς υποψήφιος συγκεντρώσει περισσότερες από τις μισές ψήφους, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος.

«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος παρατεταμένης πολιτικής κρίσης και σύγκρουσης για το αποτέλεσμα που θα διχάσει, την ώρα που οι Ταλιμπάν παραμένουν πάντα ενωμένοι» αναφέρει ο Κόλιν Κούκμαν, ειδικός του Ινστιτούτου για την Ειρήνη των ΗΠΑ, το οποίο παρακολουθεί τα αφγανικά πολιτικά πράγματα συστηματικά από το 2008.

Ο Πετρ Στεπάνεκ, πρέσβης της Τσεχίας στο Αφγανιστάν, προεξόφλησε ότι ο δεύτερος γύρος των εκλογών δεν θα διεξαχθεί πριν από την άνοιξη, γεγονός που θα παρατείνει την αβεβαιότητα.

«Η εκλογική επιτροπή μπορεί να πει “οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες” και να αναβάλει [την ψηφοφορία] για έναν-δύο μήνες» ανέφερε ο Στεπάνεκ. «Με συνέπεια να έχουμε μια ανίσχυρη κυβέρνηση» στην Καμπούλ, πρόσθεσε ο Τσέχος διπλωμάτης.

Σημειώνεται πως έχουν υποβληθεί 4.500 καταγγελίες για παρατυπίες από την 28η Σεπτεμβρίου, όταν διεξήχθησαν οι εκλογές, γεγονός που δίνει σε όποιον από τους δύο ηττηθεί άφθονα πολεμοφόδια για να αμφισβητήσει την εγκυρότητα του αποτελέσματος. Η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε την Κυριακή πως έχουν χαθεί ορισμένα μηχανήματα επαλήθευσης των ψήφων με βιομετρικά δεδομένα.

Η συμμετοχή δεν ξεπέρασε τους 2,6 εκατ. ψηφοφόρους, δηλαδή περίπου το ένα τέταρτο εξ όσων είχαν δικαίωμα ψήφου, εν μέρει εξαιτίας των απειλών των Ταλιμπάν ότι τα εκλογικά κέντρα και όλοι όσοι συμμετείχαν στη διαδικασία θα γίνονταν στόχοι επιθέσεων.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης