Πολιτική καριέρα διά της φωνής!

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011, 11:02
Πολιτική καριέρα διά της φωνής!
Ο τόνος της φωνής ενός πολιτικού μπορεί να αυξήσει τη δημοτικότητά του στο εκλογικό σώμα ή, αντίθετα, να τη μειώσει.

Μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ψηφοφόροι προτιμούν συστηματικά πολιτικούς που έχουν φωνή με χαμηλό τόνο και βαθιά χροιά, επειδή αυτή τους προσδίδει περισσότερη αξιοπιστία και μεταδίδει μεγαλύτερο αίσθημα εμπιστοσύνης και εξουσίας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας Ντέιβιντ Φάινμπεργκ του πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Οντάριο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα εξέλιξης και ανθρώπινης συμπεριφοράς «Evolution and Human Behavior», σύμφωνα με το BBC, έβαλαν 125 εθελοντές να ακούσουν και να αξιολογήσουν μια σειρά από ηχογραφημένα αποσπάσματα ομιλιών Αμερικανών προέδρων, στα οποία είχε, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, αλλοιωθεί η φωνή του κάθε πολιτικού, ώστε σε μερικές περιπτώσεις να έχει χαμηλό και βαθύ τόνο και σε άλλες υψηλό και οξύ.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι έδειξαν μεγάλη προτίμηση στις χαμηλού τόνου φωνές και όχι στις οξείες. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι υποψήφιοι με χαμηλότερο τόνο φωνής έχουν κερδίσει όλες τις προεδρικές εκλογές στις Η.Π.Α. μεταξύ των ετών 1960-2000, ενώ άλλες έρευνες έχουν συμπεράνει ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες βρίσκουν τις πιο χαμηλές και βαθιές φωνές πιο ελκυστικές και γοητευτικές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η προτίμηση σε αυτές τις φωνές, που γίνονται αντιληπτές ως πιο κυριαρχικές και ηγετικές, έχει βαθιές εξελικτικές ρίζες. Ορισμένοι πολιτικοί, όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ, έφθασαν στο σημείο να έχουν ειδικό δάσκαλο για να εξασκηθούν κατάλληλα, ώστε να χαμηλώνουν τον τόνο της φωνής τους.

Οι Καναδοί ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να βαθμολογήσουν τους πολιτικούς, με βάση τη φωνή τους, όσον αφορά στην ελκυστικότητα, τις ηγετικές ικανότητες, την τιμιότητα, την εξυπνάδα και την αίσθηση κυριαρχίας. Επίσης ζήτησαν από τους εθελοντές να αποφασίσουν ποια φωνή θα ψήφιζαν, είτε σε καιρό ειρήνης είτε πολέμου. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι μελλοντικοί ψηφοφόροι προτίμησαν τους πολιτικούς με τις χαμηλότερου τόνου και πιο βαθιές φωνές.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011, 11:13