Καναδάς: H πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Τζόντι Ουίλσον-Ρέιμπουλντ θα καταθέσει ενώπιον επιτροπής της Βουλής

Καναδάς:  H πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Τζόντι Ουίλσον-Ρέιμπουλντ θα καταθέσει ενώπιον επιτροπής της Βουλής
Η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Καναδά Τζόντι Ουίλσον-Ρέιμπουλντ, το πρόσωπο που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου το οποίο προκάλεσαν οι καταγγελίες περί απόπειρας επηρεασμού του έργου της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση, ανήγγειλε την Τρίτη ότι θα σπάσει τη σιωπή της, την ώρα που η ομάδα του πρωθυπουργού των Φιλελευθέρων Τζάστιν Τριντό πασχίζει να εξουδετερώσει αυτήν την πολιτική βόμβα, τη σοβαρότερη κρίση της πολιτικής του σταδιοδρομίας.

Η κυβέρνηση των Φιλελεύθερων έχει περιέλθει σε θέση άμυνας, αφότου η εφημερίδα «Globe & Mail» αποκάλυψε την 7η Φεβρουαρίου ότι στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου πίεζαν την πρώην υπουργό Δικαιοσύνης να παρέμβει προκειμένου ο κατασκευαστικός όμιλος SNC-Lavalin να καταβάλει χρηματικό πρόστιμο και να αποφύγει μια μακρά, δυνητικά καταστροφική για αυτόν δίκη με την κατηγορία της δωροδοκίας Λίβυων αξιωματούχων την εποχή του Μουαμάρ Καντάφι στην εξουσία. Ο όμιλος έχει αποφύγει έως τώρα να σχολιάσει την υπόθεση.

Η Ουίλσον-Ρέιμπουλντ «αψήφησε» την απαίτηση του γραφείου του πρωθυπουργού, κάτι το οποίο της στοίχισε τη θέση της: στα μέσα Ιανουαρίου υποβιβάστηκε σε υπουργό Υποθέσεων των Βετεράνων σε έναν μίνι-ανασχηματισμό και την περασμένη Τρίτη υπέβαλε την παραίτησή της. Μέχρι σήμερα δεν έχει μιλήσει δημόσια για την υπόθεση.

Η επιτροπή της Βουλής που είναι αρμόδια για τη Δικαιοσύνη συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει ποια πρόσωπα θα καλέσει να καταθέσει για την υπόθεση. Η βουλευτής των Φιλελευθέρων Ίκρα Κάλιντ ανέφερε μέσω Twitter πως θα καλέσει την Ουίλσον-Ρέιμπουλντ να προσέλθει.

«Σέβομαι την επιτροπή Δικαιοσύνης και θα πάω να καταθέσω» διαβεβαίωσε η Ουίλσον-Ρέιμπουλντ στο τηλεοπτικό δίκτυο CBC, διευκρινίζοντας πως συζητά ακόμα με δικηγόρους τι μπορεί να αποκαλύψει και σε ποιο βαθμό.

Η ημερομηνία που θα πάει να καταθέσει η πρώην υπουργός δεν έχει επιβεβαιωθεί. Αξιωματούχοι λένε ότι θα μπορούσε να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής ακόμη και την Πέμπτη.

Η ίδια επιτροπή - στην οποία οι Φιλελεύθεροι έχουν την πλειοψηφία - αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να μην την καλέσει, πράγμα που κατήγγειλε η αντιπολίτευση, βλέποντας απόπειρα συγκάλυψης.

Η Ουίλσον-Ρέιμπουλντ συναντήθηκε, κάτι μάλλον απροσδόκητο και ασυνήθιστο, με μέλη της κυβέρνησης την Τρίτη. Απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο Τζέραλντ Μπατς, προσωπικός γραμματέας του πρωθυπουργού, το δεξί χέρι και ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών του Τριντό, για πολλούς αναλυτές ένας από τους αρχιτέκτονες της μάλλον απροσδόκητης νίκης του ηγέτη των Φιλελεύθερων το 2015, παραιτήθηκε τη Δευτέρα για να υπερασπιστεί «την υπόληψή του», διαψεύδοντας κατηγορηματικά πως ασκήθηκαν πιέσεις στην πρώην υπουργό Δικαιοσύνης.

Υπογραμμίζοντας τις διαστάσεις του σκανδάλου, μια νέα δημοσκόπηση κατέδειξε πως το κεντροαριστερό κόμμα του πρωθυπουργού Τριντό, οι Φιλελεύθεροι, πλέον βρίσκονται πίσω από τους αντιπάλους τους στην πρόθεση ψήφου εν όψει των εκλογών του Οκτωβρίου, ενώ μέχρι τώρα διατηρούσαν - ισχνό, πάντως - προβάδισμα.

Η ηγεσία της μείζονος αντιπολίτευσης απαιτεί να διενεργηθεί έρευνα για την υπόθεση. Ο Άντριου Σιρ, ηγέτης των Συντηρητικών, δήλωσε στη Βουλή ότι η παραίτηση του Μπατς δεν επιλύει απολύτως τίποτα.

«Αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο πολιτικό σκάνδαλο. Έχουμε κάτι πιο βαρύ εδώ (...). Αν διαπράχθηκε έγκλημα, οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν» επέμεινε ο Σιρ, αφήνοντας να εννοηθεί πως υπήρξε παρακώλυση της Δικαιοσύνης.

Δημοσκόπηση των Ipsos-Reid που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου Global News μετά την παραίτηση της Ουίλσον-Ρέιμπουλντ υποδεικνύει ότι το ποσοστό των Φιλελεύθερων υποχώρησε τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, στο 34%, ενώ οι Συντηρητικοί αντίθετα αύξησαν το δικό τους ποσοστό κατά δύο μονάδες, στο 36%. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, εάν διεξάγονταν εκλογές σήμερα, κανένα κόμμα δεν θα διέθετε αριθμό βουλευτών ικανό να του εξασφαλίσει αυτοδύναμη και σταθερή κυβέρνηση.

Μια εκπρόσωπος του Τριντό δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση έως τώρα για το ποιος θα διαδεχθεί τον πανίσχυρο Μπατς στον ρόλο του γραμματέα του πρωθυπουργού.

Υποψήφιος κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες είναι ο 70χρονος Ντέιβιντ Μακνότον, ο Καναδός πρέσβης στην Ουάσινγκτον, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στη διαπραγμάτευση που οδήγησε στην ανανέωση της τριμερούς συμφωνίας «ελεύθερου» εμπορίου ανάμεσα στον Καναδά, τις ΗΠΑ και το Μεξικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019, 07:20