Πολιτικό φάουλ εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας χρεώνεται στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Μαρία Σασόλι, ο οποίος δεν δίστασε να συναντήσει τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρά τις αποφάσεις που έλαβε ομόφωνα η Ευρωπαϊκή Ένωση, διά των κρατών-μελών της, αναβάλλοντας όλους τους υψηλούς πολιτικούς διαλόγους με Τούρκους αξιωματούχους, «επί του παρόντος», όσο δηλαδή διαρκούν οι τουρκικές έκνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Ιταλός Ντέιβιντ Σασόλι, ο οποίος προέρχεται από την Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, συνάντησε χθες με κάθε επισημότητα στο γραφείο του τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιχειρώντας προφανώς να «τρυπήσει» τις πολιτικές κυρώσεις που αποφάσισαν ομόφωνα οι «28».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως πληροφορείται ο «Φιλελεύθερος» (Κύπρου), η συνάντηση Σασόλι-Τσαβούσογλου διήρκεσε περίπου μία ώρα.

Ο Ιταλός πρόεδρος της Ευρωβουλής, ως είθισται στις επίσημες συναντήσεις, κατέβηκε από το γραφείο στο ισόγειο του κτηρίου, παρέλαβε τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας, ακολουθώντας απόλυτα το πρωτόκολλο μιας επίσημης συνάντησης, η οποία με βάση τις αποφάσεις της Ε.Ε. και των κρατών-μελών της δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί έως ότου η Τουρκία τερματίσει τις έκνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Άλλωστε, ουδείς άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε κατ’ ιδίαν επίσημη συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, που βρέθηκε στη βελγική πρωτεύουσα στο πλαίσιο της υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόνον ο κ. Σασόλι.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 15 Ιουλίου η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της αποφάσισαν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών να λάβουν τέσσερα πολιτικά μέτρα εις βάρος της Τουρκίας για τις έκνομες δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Ένα από αυτά είναι η αναστολή των διαλόγων υψηλού επιπέδου Ε.Ε.-Τουρκίας, θέση η οποία επαναβεβαιώθηκε και στις 11 Νοεμβρίου και συνδέεται με την πορεία των έκνομων ενεργειών της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στη συνέχεια, για να χρυσώσει το χάπι της Λευκωσίας, υπό το φως διαβημάτων, ο κ. Σασόλι εξέδωσε δήλωση, διά της οποίας επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι έθεσε το ζήτημα των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας και εκφράζει συμπαράσταση προς την Κυπριακή Δημοκρατία για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ωστόσο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αντέδρασε κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΕΚ για υποκρισία, δηλώνοντας ότι δεν τόλμησε να αναφερθεί στα εν λόγω ζητήματα κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους.

Πηγή: philenews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης