Διαμαρτυρία για «διακρίσεις» σε βάρος των Ρώσων πολιτών δέχθηκε ο πρέσβης της Γαλλίας στη Μόσχα Ζαν-Μορίς Ριπέρ από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας λόγω της «απαράδεκτης» σύλληψης και κράτησης Ρώσων οπαδών στη σκιά των επεισοδίων στη Μασσαλία

Έλαβε δε το μήνυμα ότι «περαιτέρω υποδαύλιση του αντιρωσικού αισθήματος» μπορεί να βλάψει τις διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας καλεί τις γαλλικές αρχές να προσέξουν με μεγάλη σοβαρότητα αυτήν την κατάσταση και να ρυθμίσουν το ζήτημα που αφορά τους συλληφθέντες Ρώσους πολίτες το συντομότερο δυνατόν, με βάση το δίκαιο και με πολιτισμένο τρόπο» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, τέσσερις Ρώσοι φίλαθλοι που συνελήφθησαν την Τρίτη στη Λιλ πριν από την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων της Ρωσίας και της Σλοβακίας πρόκειται να απελαθούν από τη Γαλλία, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές Αρχές.

«Οι δύο από τους Ρώσους συνελήφθησαν χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια ενός καβγά στη Λιλ. Οι άλλοι δύο βρέθηκαν μεθυσμένοι μέσα σε ένα αυτοκίνητο με όπλα στην κατοχή τους» είπε εκπρόσωπος της νομαρχίας. Αστυνομική πηγή διευκρίνισε ότι τα «όπλα» ήταν ξύλινα ρόπαλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε χαρακτηρίσει λίγο νωρίτερα «απολύτως απαράδεκτη» τη σύλληψη 43 Ρώσων οπαδών για τα επεισόδια που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Μασσαλία.

«Η σύλληψη από την αστυνομία περισσότερων από 40 Ρώσων οπαδών που επέβαιναν σε λεωφορείο είναι ένα απολύτως απαράδεκτο επεισόδιο» τόνισε ο Λαβρόφ μιλώντας στη Δούμα.

Οι οπαδοί αυτοί συνελήφθησαν την Τρίτη στο Μαντελιέ-λα Ναπούλ (νοτιοανατολική Γαλλία), σε απόσταση 170 χλμ από τη Μασσαλία, όπου βίαια επεισόδια ξέσπασαν το Σάββατο στο περιθώριο του ματς Αγγλίας-Ρωσίας. Ετοιμάζονταν για να μεταβούν στη Λίλλη (βόρεια Γαλλία) για το ματς Ρωσίας-Σλοβακίας.

Οι οπαδοί τέθηκαν υπό κράτηση και μεταφέρθηκαν στη Μασσαλία στο πλαίσιο της έρευνας για τα βίαια επεισόδια του Σαββάτου. Έντεκα εξ αυτών αφέθηκαν ελεύθεροι και οι υπόλοιποι παραμένουν υπό κράτηση στη Μασσαλία για μέγιστο διάστημα 48 ωρών, ανέφερε πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης.

«Οι γαλλικές Αρχές ήταν υποχρεωμένες, τη στιγμή που τους συνέλαβαν, να ενημερώσουν την πρεσβεία ή το γενικό προξενείο στη Μασσαλία. Αυτό δεν έγινε» δήλωσε ο Λαβρόφ, διευκρινίζοντας ότι οι διπλωμάτες πληροφορήθηκαν για το επεισόδιο από τα μηνύματα οπαδών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μεταξύ αυτών ήταν ο Αλεξάντρ Σπρίγκιν, πρόεδρος της Ένωσης Ρώσων Φιλάθλων και συνεργάτης του υπερεθνικιστή βουλευτή Ιγκόρ Λεμπέντεφ, μέλους του ακροδεξιού κόμματος LDPR.

Ο Σπρίγκιν έστειλε την Τρίτη πολλά οργισμένα μηνύματα στο Twitter για να καταγγείλει τις άδικες, όπως τις χαρακτήρισε, συλλήψεις. Η παρουσία του μεταξύ των συλληφθέντων Ρώσων δεν επιβεβαιώθηκε από τις γαλλικές Αρχές.

Ο άνδρας, ο οποίος είχε ήδη θεαθεί παρέα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε φωτογραφηθεί στο παρελθόν να αποδίδει ναζιστικό χαιρετισμό μαζί με έναν μουσικό ενός ακροδεξιού ρωσικού ροκ συγκροτήματος, αν και αρνείται ότι συμπαθεί τους ναζί.

«Έχουμε επαρκώς ακριβείς ενδείξεις για τη συμμετοχή τουλάχιστον ενός αριθμού εξ αυτών στα απαράδεκτα βίαια επεισόδια» που σημειώθηκαν στη Μασσαλία, είχε δηλώσει την Τρίτη ο εκπρόσωπος του κράτους στον νομό Alpes-Maritimes Αντόλφ Κολρά, αναφορικά με τα άτομα που συνελήφθησαν.

Πάντως ο Ρώσος υπουργός Αθλητισμού Βιτάλι Μούτκο δήλωσε την Τετάρτη στη Μόσχα ότι δεν μπορεί να αποκλείσει Ρώσοι οπαδοί να εμπλακούν σε νέα βίαια επεισόδια στο Euro 2016, επειδή όπως υποστήριξε «προκαλούνται διαρκώς», ενώ «ό,τι κι αν συμβεί, λέγεται αμέσως πως ένοχοι είναι οι Ρώσοι».

Οι Ρώσοι χούλιγκαν, οι οποίοι ήταν «εξαιρετικά εκπαιδευμένοι», σύμφωνα με τις Aρχές, βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή κατά τις συμπλοκές που σημειώθηκαν το Σάββατο στη Μασσαλία, αλλά ουδείς συνελήφθη, αποτέλεσμα οι δυνάμεις της τάξης να δεχθούν επικρίσεις.

Μετά τα βίαια επεισόδια στη Μασσαλία, η Γαλλία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επέτρεψε στους πιο σκληρούς χούλιγκαν να βγουν από τη χώρα για να πάνε στο Euro 2016.

«Όλοι αυτοί που, από κοντά ή από μακριά, συμμετείχαν σ’ αυτές τις βιαιότητες, σ’ αυτές τις οδομαχίες, πρέπει όχι μόνο να ταυτοποιηθούν, αλλά κυρίως να σταλούν πίσω στη χώρα τους» επέμεινε ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ.

Πέρα από τις διπλωματικές σχέσεις, ο φόβος για νέα επεισόδια από τους χούλιγκαν στο Euro παραμένει έντονος…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης