Από τον πρώτο κιόλας γύρο των προεδρικών εκλογών του Ιουνίου μπορεί να εκλεγεί ο εκτελών χρέη προέδρου της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, επικρατώντας του δίδυμου αδελφού του εκλιπόντος προέδρου Κατσίνσκι, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση.

Ο Κομορόφσκι, πρόεδρος του Κοινοβουλίου και στενός σύμμαχος του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τασκ, έχει τη στήριξη του 52% των Πολωνών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της PBS DGA, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Gazeta Wyborcza.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, δίδυμος αδελφός του Λεχ Κατσίνσκι, ο οποίος σκοτώθηκε στις 10 Απριλίου σε αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία μαζί με 95 άλλους ανθρώπους, φέρεται ότι εξασφαλίζει τη στήριξη του 27% του εκλογικού σώματος, ενώ το κόμμα του Νόμου και τη Δικαιοσύνης υποστηρίζεται από το 34%.

Οι Πολωνοί θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τον νέο τους πρόεδρο στις 20 Ιουνίου. Σε περίπτωση που κανένας δεν εξασφαλίσει πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο, τότε θα πραγματοποιηθεί και δεύτερος γύρος δύο εβδομάδες αργότερα.

Παρότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του έχουν τις περισσότερες εξουσίες, ο πρόεδρος μπορεί να ασκήσει βέτο στους νόμους και να έχει λόγο σε θέματα ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης