Ευθεία επίθεση στις Βρυξέλλες εξαπέλυσε ο ηγέτης του κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, κάνοντας λόγο για προσπάθεια παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εσωτερικές της υποθέσεις.

Αφορμή για αυτήν την τοποθέτηση ήταν η προκαταρκτική έρευνα της Ε.Ε. σχετικά με τα πρόσφατα νομοσχέδια που ψήφισε η πολωνική κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση του νομικού πλαισίου στον χώρο της ραδιοτηλεόρασης. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι οι τροποποιήσεις είναι πιθανό να παραβιάζουν δημοκρατικές ελευθερίες και βασικές αρχές του Κράτους Δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εφόσον κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, τότε η Βαρσοβία θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν υπάρχει νόημα να ανησυχούμε για αυτό. Δεχόμαστε επίθεση χωρίς λόγο. Θα πρέπει να συνεχίσουμε στον δρόμο που χαράξαμε και να μην ενδώσουμε στις όποιες πιέσεις μάς ασκηθούν. Κανείς δεν μπορεί να έχει ψευδαισθήσεις ότι πρόκειται να παραδοθούμε ή ότι θα προβούμε σε συμβιβασμούς» ξεκαθάρισε ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Rzeczpospolita».

Δύσκολη η επιβολή κυρώσεων

Την Πέμπτη ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU) δήλωσε πως η απόφαση της νέας κυβέρνησης της Πολωνίας να αποκτήσει στενότερο έλεγχο της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης σηματοδοτεί μια ανησυχητική επίθεση εναντίον της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Παράλληλα, ανέφερε ότι εφόσον δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο της Κομισιόν για την επιβολή κυρώσεων. Ήδη, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν έχει διαμηνύσει ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν θα ταχτεί υπέρ οποιουδήποτε είδους κυρώσεων σε βάρος της Πολωνίας.
Το κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κοινοβουλίου της Πολωνίας.
Την Πέμπτη ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU) δήλωσε πως η απόφαση της Βαρσοβίας να αποκτήσει στενότερο έλεγχο της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης σηματοδοτεί μια ανησυχητική επίθεση εναντίον της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ.

Η νέα πολωνική κυβέρνηση που σχημάτισε το συντηρητικό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) έδωσε στον εαυτό της τη δυνατότητα να διορίζει τους επικεφαλής των κρατικών μέσων ενημέρωσης μετά τη νίκη της στις εκλογές του Οκτωβρίου, τις οποίες κέρδισε προβάλλοντας ένα καθαρά ευρωσκεπτικιστικό πρόγραμμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης