Πομπέο: Δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία

Πομπέο: Δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία
Η απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να καταστρέψει οικονομικά την Τουρκία αν η Άγκυρα επιτεθεί στην υποστηριζόμενη από την Ουάσινγκτον κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία δεν αλλάζει τα σχέδια για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Ερωτηθείς σχετικά με το τι εννοούσε ο Τραμπ με τον όρο οικονομική καταστροφή, ο Πομπέο απάντησε σε δημοσιογράφους στο Ριάντ: «Θα πρέπει να ρωτήσετε τον πρόεδρο».

«Έχουμε εφαρμόσει οικονομικές κυρώσεις σε πολλά μέρη, υποθέτω ότι μιλούσε για τέτοιου είδους πράγματα. Θα πρέπει να τον ρωτήσετε», σημείωσε ο Πομπέο, προσθέτοντας ότι δεν έχει έρθει σε επαφή με την Άγκυρα μετά το σχόλιο αυτό του Αμερικανού προέδρου.

«Δεν νομίζω ότι αυτό αλλάζει την απόφαση του προέδρου για την αποχώρηση από τη Συρία των 2.000 ένστολων μας», πρόσθεσε.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων έχουν οξυνθεί όσον αφορά την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, την οποία η Τουρκία θεωρεί προέκταση του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Ο Τραμπ έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ότι οι ΗΠΑ αρχίζουν την απόσυρση των στρατιωτικών τους από τη Συρία την οποία ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο, αλλά θα συνεχίσουν να πλήττουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εκεί και πρόσθεσε ότι «θα καταστρέψουμε την Τουρκία οικονομικά αν επιτεθεί στους Κούρδους».

Σχολιάζοντας το θέμα «ζώνης ασφαλείας» στη Συρία, ο Πομπέο σημείωσε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με όλες τις πλευρές που αφορά η αμερικανική πρόταση για τη δημιουργία μιας "ζώνης ασφαλείας" ή «ουδέτερη ζώνη» στη Συρία, καθώς η Ουάσινγκτον θέλει να προσφέρει ασφάλεια και σε αυτούς που πολέμησαν κατά του Ισλαμικού Κράτους και να αποτρέψει οποιαδήποτε επίθεση στην Τουρκία από τη Συρία.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτοί που πολέμησαν μαζί μας για να δοθεί τέλος στο χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους θα επωφεληθούν από την ασφάλεια και επίσης οι τρομοκράτες που δρουν από τη Συρία δεν θα μπορούν να επιτεθούν στην Τουρκία», δήλωσε ο Πομπέο κατά το πέρας της επίσκεψής του στο Ριάντ.

«Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο θα εγγυηθούμε αυτήν την ασφάλεια ταυτοχρόνως και για τα δύο στοιχεία κατά μήκος της μεθορίου είναι το θέμα πάνω στο οποίο εργαζόμαστε ακόμη», διευκρίνισε.

«Θέλουμε ασφαλή σύνορα» και «χωρίς βία για όλες τις πλευρές», επανέλαβε ο Πομπέο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019, 16:01