Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σε μια προσπάθεια να αιτιολογήσει τη διαφορετική μεταχείριση που έχει η Ουάσινγκτον απέναντι στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, τόνισε ότι η Τεχεράνη προκαλεί περισσότερη «αποσταθεροποίηση» από όσο η Πιονγκιάνγκ.

«Δηλώσαμε πολύ ξεκάθαρα ότι αυτές οι καταστάσεις είναι πολύ διαφορετικές», τόνισε ο Πομπέο σε μια συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, το κείμενο της οποίας δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ η Ουάσινγκτον έχει εκδώσει δώδεκα δρακόντειες προϋποθέσεις για να διαπραγματευτεί μια συνολική συμφωνία με το Ιράν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από τον Ιούνιο έχει απευθείας συνομιλίες με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, ουσιαστικά χωρίς προϋποθέσεις. Στα τέλη Φεβρουαρίου, οι δύο ηγέτες αναμένεται να πραγματοποιήσουν την δεύτερη συνάντησή τους στο Ανόι στο Βιετνάμ.

Καλούμενος να εξηγήσει αυτές τις δύο αποκλίνουσες στρατηγικές, ο Μάικ Πομπέο τόνισε: «Η Βόρεια Κορέα συμπεριφέρεται πολύ διαφορετικά. Δεν αποσταθεροποιούν την Υεμένη, δεν αποσταθεροποιούν τη Συρία, δεν εξαπολύουν τεράστιες εκστρατείες δολοφονιών» σε αντίθεση με το Ιράν, υποστήριξε.

Ωστόσο, το καθεστώς της Βόρειας Κορέας δικαίως κατηγορείται για χρόνια από την Ουάσινγκτον για αποσταθεροποίηση της περιοχής της Ανατολικής Ασίας με την εξοπλιστική κούρσα της Πιονγκιάνγκ για πυρηνικά όπλα και πυραύλους που στοχεύουν τη Σεούλ. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για την έντονη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Νότια Κορέα, που βρίσκεται, όπως και η Ιαπωνία, υπό την προστασία του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δοκιμές εκτόξευσης πυρηνικών και βαλλιστικών της Πιονγκιάνγκ οδήγησαν την Ουάσινγκτον να επιβάλει αυστηρότερες διεθνείς κυρώσεις μέχρι το τέλος του 2017.

Επιπλέον, το Νοέμβριο του 2017, οι ΗΠΑ επανατοποθέτησαν τη Βόρεια Κορέα στη μαύρη λίστα «των κρατών που στηρίζουν την τρομοκρατία», κατηγορώντας την Πιονγκιάνγκ, «ότι απειλεί τον κόσμο με πυρηνική καταστροφή». Το καθεστώς Κιμ «έχει επανειλημμένα υποστηρίξει πράξεις διεθνούς τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών σε ξένα εδάφη». Συγκεκριμένα, η δολοφονία του ετεροθαλή αδελφού του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιονγκ Ναμ στη Μαλαισία με έναν νευροτοξικό παράγοντα.

Ο Τραμπ επίσης κατηγόρησε τους Βορειοκορεάτες ότι βασάνισαν τον 22χρονο Αμερικανό φοιτητή Ότο Γουόρμπιερ, που κρατούνταν επί 17 μήνες στην Βόρεια Κορέα και επαναπατρίστηκε και πέθανε στα μέσα του 2017, μετά τον επαναπατρισμό του

Το απομονωμένο καθεστώς θεωρείται στις επίσημες εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως μία από τις χειρότερες χώρες στον κόσμο όσον αφορά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναφορικά με την δεύτερη σύνοδο κορυφής Τραμπ-Κιμ, ο Πομπέο τόνισε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στην Βαρσοβία, δύο εβδομάδες πριν τη συνάντηση των δύο ηγετών, ότι οι ΗΠΑ στοχεύουν να «προσπαθήσουν να επιτύχουν όσο το δυνατόν περισσότερα».

«Θα μιλήσουμε σίγουρα για το πώς θα…αποκλιμακώσουμε την ένταση, θα μειώσουμε τους στρατιωτικούς κινδύνους, θα μειώσουμε αυτό τον κίνδυνο ώστε να έχουμε επίσης ειρήνη και σταθερότητα στη χερσόνησο», σημείωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης