Διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων αλλά και υπέρ του Ισραήλ διέσχισαν ειρηνικά στο Βερολίνο. Οι δύο διαδηλώσεις εντάσσονται στον αγώνα για να ορίσουν τη γραμμή μεταξύ των επικρίσεων εναντίον της πολιτικής του Ισραήλ και του αντισημιτισμού.

 Η γερμανική κυβέρνηση προέτρεψε τους πολίτες να δείξουν υποστήριξη για τους Εβραίους και το Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκατοντάδες διαδηλωτές φωνάζοντας υπέρ του δικαίου του αγώνα των Παλαιστινίων βγήκαν στους δρόμους της γερμανικής πρωτεύουσας το Σάββατο. Ταυτόχρονα ακούστηκαν αντι-Ισραηλινά συνθήματα εντείνοντας το κλίμα αυξανόμενων ανησυχιών για τον αντισημιτισμό στη χώρα.

Από τους 2.000 διαμαρτυρόμενους διαδηλωτές στην πορεία του Al-Quds, κάποιοι φώναζαν «Ισραηλινοί δολοφόνοι παιδιών» και «σιωνισμός είναι ρατσισμός», ενώ άλλοι στην ίδια διαμαρτυρία εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τους Παλαιστινίους με συνθήματα όπως «ελεύθερη Γάζα» και «να ξαναγεννηθεί η Παλαιστίνη!».

 Ταυτόχρονα, οι διαδηλωτές προσπάθησαν να διαλύσουν τις κατηγορίες ότι ήταν αντι-Εβραίοι φωνάζοντας: «Ο αντισημιτισμός είναι ντροπή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυξάνεται ο αντισημιτισμός στη Γερμανία

Η ετήσια πορεία της Ημέρας του Al-Quds, ή «η Ημέρα της Ιερουσαλήμ» (στα αραβικά), ήρθε καθώς Γερμανός αξιωματούχος, από την επιτροπή εναντίον του αντισημιτισμού στην χώρα, κάλεσε τους ανθρώπους να δείξουν αλληλεγγύη στο Ισραήλ και τους Εβραίους την εποχή που τα αντισημιτικά εγκλήματα στη Γερμανία είναι αυξημένα και διαπράττονται στην πλειοψηφία τους από δεξιούς εξτρεμιστές.

 Άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων στη Γερμανία, είχαν ζητήσει την απαγόρευση της πορείας του Al-Quds.

«Είναι απολύτως απαράδεκτο εν έτει 2019, να ακούμε αντισημιτικά, αντι-εβραϊκά συνθήματα στη Γερμανία», δήλωσε ο Επίτροπος αντισημιτισμού Felix Klein στην DW καθώς γινόταν η πορεία του Al-Quds.

«Όλοι πρέπει να αντισταθούμε. Πρέπει να ενωθούμε ως γερμανική κοινωνία λέγοντας ότι δεν δέχεται εδώ καμία μορφή αντισημιτισμού», πρόσθεσε.

Ο Κλάιν είχε γίνει  πρωτοσέλιδο νωρίτερα την εβδομάδα όταν προειδοποίησε τους Εβραίους να μην φορούν την εβραϊκή γιάρμουλκα σε δημόσιους χώρους.

Πληροφορίες από Deutsche Welle

Σύνταξη Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης