Περίπου 250.000 ισραηλινοί πολίτες διαδήλωσαν χθες αξιώνοντας να μειωθεί το κόστος ζωής, συνεχίζοντας μια κλιμακούμενη κινητοποίηση η οποία έχει φέρει την οικονομία στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας και ασκεί πίεση στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    Ο Νετανιάχου σχεδιάζει αργότερα σήμερα να ορίσει μια υπουργική ομάδα η οποία θα κληθεί να ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματα που θέτουν οι διαδηλωτές. Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, οι διαμαρτυρόμενοι από τις μερικές δεκάδες φοιτητές που είχαν στήσει σκηνές έφθασαν τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως μέλη της μεσαίας τάξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

    Το Ισραήλ προβλέπεται ότι θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 4,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) εφέτος, εν μέσω οικονομικής στασιμότητας για πολλές δυτικές χώρες, και η ανεργία παραμένει σε σχετικά χαμηλό επίπεδο, στο 5,7%. Όμως τα επιχειρηματικά καρτέλ και το εισοδηματικό χάσμα αποτρέπουν κάθε πιθανότητα να επωφεληθούν ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού.

    “Ο λαός απαιτεί κοινωνική δικαιοσύνη” έγραφε ένα από τα πανό των διαδηλωτών, οι οποίοι μοιάζουν να μην τάσσονται υπέρ κάποιου συγκεκριμένου κόμματος αλλά να αμφισβητούν το δόγμα της ελεύθερης αγοράς που εφαρμόζει η κυβέρνηση Νετανιάχου.

    Η αστυνομία ανέφερε ότι τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι πήραν μέρος στις πορείες του Σαββάτου στο Τελ Αβίβ, στην Ιερουσαλήμ και σε άλλες πόλεις, αριθμός που είναι μεγαλύτερος από ό,τι στις συγκεντρώσεις των δύο περασμένων εβδομάδων. Οι κινητοποιήσεις τέτοιας κλίμακας στο Ισραήλ — ο πληθυσμός του οποίου δεν ξεπερνά τα 7,7 εκατομμύρια — είναι εξαιρετικά σπάνιες και συνήθως αφορούν ζητήματα πολέμου και ειρήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

    Για “επανάσταση” έκανε λόγο ένας φοιτητής που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι “δεν είχε γίνει τίποτα σαν κι αυτό εδώ και δεκαετίες”.

    Η συντηρητική κυβέρνηση συνασπισμού έχει υποσχεθεί να διαθέσει κρατικές εκτάσεις για αξιοποίηση, να κτίσει κατοικίες χαμηλού κόστους, να βελτιώσει τις δημόσιες συγκοινωνίες, να μειώσει τις τιμές προϊόντων όπως τα γαλακτοκομικά και να αυξήσει τους αριθμούς του νοσηλευτικού προσωπικού, ικανοποιώντας ένα αίτημα των γιατρών που απεργούν.

    Η εθνική ένωση των ισραηλινών φοιτητών ζητά εκτός αυτών να επεκταθεί η δωρεάν παιδεία και η κυβέρνηση να δίνει μεγαλύτερα επιδόματα για τη στέγασή τους.

    Ο υπουργός Επικοινωνιών Μοσέ Καλόν, ο οποίος αναμένεται να είναι μέλος της ομάδας υπουργών που θα κληθεί να δώσει λύση, είπε ότι χρειάζονται μέτρα ακόμα κι αν “στοιχίσουν δισεκατομμύρια”, παρά την ανησυχία για τις κρίσεις χρέους σε ΗΠΑ και ΕΕ. Το ποσοστό του δημόσιου χρέους στο Ισραήλ ανέρχεται στο 75% του ΑΕΠ, αρκετά χαμηλότερα από ό,τι στις περισσότερες δυτικές οικονομίες.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης