Η έρευνα των Ηνωμένων Εθνών για τον θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι κατέδειξε πως έπεσε θύμα «βάναυσης δολοφονίας που σχεδιάστηκε από αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας».

Ο ΟΗΕ αναφέρει ξεκάθαρα στο πόρισμά του πως η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι ήταν προσχεδιασμένη και «σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε» από αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα αναφέρει πως η Σαουδική Αραβία κάνει προσπάθειες για να υπονομεύσει την έρευνα των τουρκικών αρχών.

Η ερευνήτρια του ΟΗΕ για την υπόθεση, Agnès Callamard, ανέφερε πως η ομάδα του ΟΗΕ έχει ακούσει το «ψυχρό και φρικιαστικό ακουστικό υλικό» της δολοφονίας που είχαν στην κατοχή τους οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Η Callamard σημείωσε επίσης ότι ζήτησε επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία καθώς είχε «σημαντικές ανησυχίες» σχετικά με τη νομική διαδικασία απονομής δικαιοσύνης για τους 11 ανθρώπους που κατηγορούνται για τη δολοφονία του δημοσιογράφου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σαουδική Αραβία αρχικά αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τον θάνατο του Kασόγκι, αλλά αργότερα ισχυρίστηκε ότι ο δημοσιογράφος πέθανε κατά τη διάρκεια πάλης με αξιωματούχους μέσα στο κτήριο του σαουδαραβικού προξενείου. 

Ο Κασόγκι ζούσε αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες και ήταν επικριτής των πολιτικών του διαδόχου στον θρόνο και de facto κυβερνήτη της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης