Η κυβέρνηση της Βολιβίας ζήτησε την Παρασκευή την άμεση αποχώρηση ενός Ιρανού αξιωματούχου, ο οποίος πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στη χώρα, ύστερα από αίτημα του Μπουένος Άιρες, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της λατινικής χώρας.

Ο Ιρανός υπουργός Άμυνας, Ahmad Vahidi, καταζητείται στην Αργεντινή για τη φερόμενη εμπλοκή του στο σχεδιασμό της βομβιστικής επίθεσης στην εβραϊκή κοινότητα του Μπουένος Άιρες το 1994, από την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους 85 άτομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε επίσημη επιστολή του προς τον Αργεντινό ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βολιβίας, David Choquehuanca, ανέφερε ότι δεν γνώριζε για το παρελθόν του επίσημου προσκεκλημένου της χώρας.

«Ζητήσαμε από τον Ahmad Vahidi να εγκαταλείψει άμεσα τη χώρα προκειμένου να δείξουμε με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι δεν επιθυμούμε οποιαδήποτε διατάραξη των διπλωματικών μας σχέσεων με την Αργεντινή», προσθέτει.

Ωστόσο, τα παράπονα των Αρχών της Αργεντινής είναι αρκετά έντονα σχετικά με τη στάση της βολιβιανής κυβέρνησης στο ζήτημα της σύλληψης του Ιρανού αξιωματούχου. Συγκεκριμένα, παρόλο που υπήρχε η ενημέρωση ότι εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του από την Interpol, η Αστυνομία της χώρας δεν προχώρησε στην κράτησή του αλλά του ζήτησε την άμεση αποχώρησή του από τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 18 Ιουλίου του 1994, ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από την εβραϊκή συνοικία, γνωστή ως ΑΜΙΑ, είχε προκαλέσει τον θάνατο 85 ατόμων στο Μπουένος Άιρες. Δύο χρόνια νωρίτερα 29 άνθρωποι είχαν πεθάνει από την έκρηξη βόμβας έξω από την ισραηλινή πρεσβεία.

Και για τις δύο επιθέσεις τόσο το Ισραήλ όσο και οι Η.Π.Α. είχαν θεωρήσει υπεύθυνο το Ιράν, κατηγορίες που το τελευταίο είχε αρνηθεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης