Η Πορτογαλία εργάζεται ιδιαίτερα «ενεργά» προκειμένου να προχωρήσει στην δημόσια προσφορά κρατικών ομολόγων στις αρχές του 2014, μετά την προγραμματισμένη ανταλλαγή ομολόγων αυτή την εβδομάδα, και η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι αποδόσεις των πορτογαλικών αξιόγραφων θα συνεχίσουν να μειώνονται εν μέσω της εκδήλωσης σθεναρού ενδιαφέροντος από μέρους των επενδυτών για το κρατικό χρέος της χώρας, όπως δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Ιζαμπέλ Καστέλου Μπράνκο σήμερα.

Η Λισαβόνα ευελπιστεί ότι θα βγει από το πρόγραμμα δανεισμού της από την διεθνή τρόικα των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) περί τα μέσα του 2014, πιθανόν εξασφαλίζοντας προληπτικά μια γραμμή πιστώσεων — αν κι εξακολουθεί να υπάρχει μια σειρά από εμπόδια δημοσιονομικού χαρακτήρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ορισμένες φάσεις της (δημοσιονομικής) προσαρμογής μας εξέπληξαν πολύ θετικά τους επενδυτές και υπάρχει πολύ περισσότερο ενδιαφέρον, το οποίο νομίζω ότι θα μετουσιωθεί σε ζήτηση», είπε η Καστέλο Μπράνκο σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Από τις αρχές του 2014 θα εξετάσουμε την αγορά (ομολόγων) πολύ στενά και θα τεθεί ένα ζήτημα ευκαιρίας», δήλωσε η υπουργός, αποφεύγοντας να προβλέψει τα ποσά ή το χρόνο αποπληρωμής των αξιόγραφων που θα διαθέσει η Λισαβόνα. «Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η πρόσβαση στις αγορές, νομίζω ότι θα εξασφαλίσουμε τις συνθήκες που απαιτούνται για να μειωθούν οι αποδόσεις» των πορτογαλικών κρατικών ομολόγων, πρόσθεσε η ίδια.

Για την Καστέλο Μπράνκο, το ενδιαφέρον των επενδυτών βασίζεται στην επιτυχή προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος από πλευράς της σημερινής πορτογαλικής κυβέρνησης, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και το τελευταίο διάστημα «τις ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας οι οποίες είναι πολύ συνεπείς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης