Πορτογαλία: Απεργούν στις 9 Αυγούστου οι πιλότοι της ΤΑΡ

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 26 Ιουλίου 2014, 22:40
Πορτογαλία: Απεργούν στις 9 Αυγούστου οι πιλότοι της ΤΑΡ
Οι πιλότοι της πορτογαλικής αεροπορικής εταιρείας TAP αποφάσισαν να απεργήσουν την 9η Αυγούστου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας τους, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπός τους αργά χθες βράδυ, μετά τη γενική συνέλευση των χειριστών. Η απόφαση για τη νέα αυτή απεργιακή κινητοποίηση ανακοινώθηκε την ημέρα που ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s αναβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Πορτογαλίας κατά μία βαθμίδα.

Αυτή «η 24ωρη απεργία είναι μια κόκκινη κάρτα στο κράτος», στο οποίο ανήκει το 100% της TAP, αφού η κυβέρνηση «αρνείται να δεχθεί τα συνδικάτα για να συζητήσει την κατάσταση», δήλωσε ο Ζάιμε Πριέτου, ο πρόεδρος του συνδικάτου των πορτογάλων πιλότων.

«Για πέμπτη συναπτή χρονιά η επιχείρηση εμφανίζει κέρδη, αλλά οι συνθήκες εργασίας δεν παύουν να επιδεινώνονται», κατήγγειλε ο Πριέτου, ο οποίος καταδίκασε επίσης τη μείωση του προσωπικού της TAP.

Η κήρυξη της απεργίας σημειώθηκε παρά την υπόσχεση της διεύθυνσης της TAP ότι πρόκειται να καταβάλει υψηλότερες αμοιβές για την υπερωριακή εργασία που καλούνται να εκτελέσουν οι πιλότοι, προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες για τους επιβάτες από τα αλλεπάλληλα προβλήματα στις προγραμματισμένες πτήσεις της επιχείρησης. Οι καθυστερήσεις στην παράδοση έξι αεροσκαφών Airbus που έχει αγοράσει η TAP από άλλες αεροπορικές εταιρείες έχει οδηγήσει σε μια σειρά καθυστερήσεων και ακυρώσεων πτήσεων τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας έντονη δυσφορία στο επιβατικό κοινό. Εν μέσω της τουριστικής περιόδου, από την 24η ως την 27η Ιουλίου ανακοινώνονταν οι ακύρωσεις 12 από τις 350 πτήσεις που εκτελούνται κατά μέσον όρο την ημέρα.

Η εταιρεία αντιμετωπίζει επίσης τελευταία διάφορα συμβάντα με τεχνικά προβλήματα, όπως η μηχανική βλάβη που σημειώθηκε την 12η Ιουλίου σε ένα Airbus A330 με 268 επιβαίνοντες το οποίο αναγκάστηκε, λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από τη Λισαβόνα, να επιστρέψει στο αεροδρόμιο της πορτογαλικής πρωτεύουσας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 26 Ιουλίου 2014, 22:49