Πορτογαλία: Απεργούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012, 13:49
Πορτογαλία: Απεργούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας
Οι εργαζόμενοι της δημόσιας επιχείρησης που διαχειρίζεται τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας στην Πορτογαλία εξήγγειλαν μια σειρά κινητοποιήσεων, που περιλαμβάνουν στάσεις εργασίας και απεργίες, για την προσεχή εβδομάδα, την οποία θα ακολουθήσουν εννέα ημέρες απεργιακών κινητοποιήσεων των πιλότων της εταιρείας TAP τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Οι ελεγκτές θα κάνουν δύο τετράωρες στάσεις εργασίας καθημερινά από την 29η Ιουνίου έως την 3η Ιουλίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αναδιάρθρωση της υπηρεσίας τους και τις περικοπές στον προϋπολογισμό της που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Οι προηγούμενες στάσεις εργασίας τους είχαν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις πτήσεις, προκαλώντας την ακύρωση αρκετών εκατοντάδων, τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Οι πιλότοι της TAP, του δημόσιου πορτογαλικού αερομεταφορέα που εξετάζεται να ιδιωτικοποιηθεί έως τα τέλη του έτους -στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε αντάλλαγμα για τη δανειακή σύμβαση με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ τον Μάιο του 2011- θα απεργήσουν από την 5η έως την 8η Ιουλίου και κατόπιν από την 1η έως την 5η Αυγούστου, όπως ανέφερε το συνδικάτο των πιλότων της πολιτικής αεροπορίας.

Οι πιλότοι, που βρίσκονται σε διένεξη με τη διοίκηση της επιχείρησης εδώ και αρκετούς μήνες, ζητούν να απομακρυνθούν δύο από τα ανώτατα στελέχη της και να σταματήσουν πειθαρχικές διαδικασίες που έχουν κινηθεί εις βάρος ορισμένων συναδέλφων τους.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων σε αντάλλαγμα για το δάνειο των 78 δισ. δολαρίων, η πορτογαλική κυβέρνηση σχεδιάζει τη μείωση κατά 15% των δαπανών κάθε δημόσιας επιχείρησης.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων ο υπουργός Οικονομίας Άλβαρο Σάντος Περέιρα, είπε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση «επέδειξε πολλή υπομονή απέναντι στις απεργίες στον τομέα των μεταφορών, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσει στους εκβιασμούς κανενός, όταν διακυβεύεται το εθνικό συμφέρον».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Απόστολος Αγιοστρατίτης

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012, 14:20