Το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας, όπου η Κεντροαριστερά και η Αριστερά διαθέτουν την πλειοψηφία των εδρών μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, ενέκρινε το βράδυ της Τρίτης σε πρώτη ανάγνωση το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016, το οποίο έχει επικριθεί από τις Βρυξέλλες λόγω των ανησυχιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους κινδύνους δημοσιονομικής εκτροπής της Λισαβόνας.

«Αυτή είναι η αρχή του τέλους της λιτότητας» διαβεβαίωσε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο, προσθέτοντας ότι ο κρατικός προϋπολογισμός «τηρεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της Πορτογαλίας (αλλά) και τις πολιτικές συμφωνίες» στις οποίες είχε καταλήξει η κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος με τα κόμματα της Αριστεράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δεξιά αντιπολίτευση ψήφισε εναντίον του προϋπολογισμού, κρίνοντας, διά στόματος του πρώην πρωθυπουργού Πέντρου Πάσους Κουέλιου, ότι «καθιστά τη χώρα πιο ευάλωτη σε εξωτερικές κρίσεις».

Η τελική εκδοχή του προϋπολογισμού, η διαδικασία κατάρτισης και ψήφισης του οποίου καθυστέρησε λόγω των βουλευτικών εκλογών, θα υποβληθεί στη Βουλή την 16η Μαρτίου.

Η συμμαχία ανάμεσα στους Σοσιαλιστές, το Μπλοκ της Αριστεράς, το Κομμουνιστικό Κόμμα και τους Πράσινους, η οποία εξεδίωξε τη δεξιά κυβέρνηση μετά τις εκλογές, πέρασε έτσι την πρώτη της δοκιμασία στο δημοσιονομικό μέτωπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς από έναν κομμουνιστή βουλευτή σχετικά με την ανάγκη αναδιάρθρωσης του μεγάλου χρέους του πορτογαλικού δημοσίου (128,9% του ΑΕΠ), ο Μάριο Σεντένο δήλωσε πως «η κυβέρνηση είναι ανοικτή στον διάλογο, εάν το ζήτημα αυτό τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά δεν θα αναλάβει πρωτοβουλία γι’ αυτό».

Όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντόνιου Κόστα επιδιώκει να ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των Πορτογάλων, ακυρώνοντας ορισμένες από τις περικοπές που είχαν γίνει στους μισθούς και μειώνοντας τους επιπλέον φόρους μισθωτών υπηρεσιών που είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ωστόσο, δεχόμενη πίεση από τις Βρυξέλλες, η Λισαβόνα αναθεώρησε προς τα κάτω τον στόχο της για το δημόσιο έλλειμμα, στο 2,2% (από 2,6% αρχικά) εφέτος, από 4,3% το 2015, ενώ προώθησε επίσης μια σειρά αυξήσεων των έμμεσων φόρων, κυρίως στα καύσιμα και τα προϊόντα καπνού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης