Τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στην Πορτογαλία, μία χώρα που βρίσκεται σε πρόγραμμα διεθνούς στήριξης, έχουν επιδεινώσει τη φτώχεια και την έλλειψη διατροφικών αγαθών, προειδοποίησε σήμερα η πρόεδρος της ομοσπονδίας των τραπεζών τροφίμων της χώρας, Ιζαμπέλ Ζονέτ.

«Πολλά νοικοκυριά έχουν χάσει τα οικογενειακά τους επιδόματα και η αύξηση των φόρων, ιδίως του ΦΠΑ, έχει επιβαρύνει τον οικιακό προϋπολογισμό των Πορτογάλων, κάτι το οποίο συνέβαλε να αυξηθεί η προσφυγή τους στις τράπεζες τροφίμων», είπε ο Ζονέτ μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Λισσαβόνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Περίπου 2 εκατ. άνθρωποι στην Πορτογαλία ζουν μέσα στη φτώχεια. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, πολλές οικογένειες δεν τρώνε όποτε νοιώθουν πείνα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, «κανείς δεν πεθαίνει από πείνα στην Πορτογαλία, διότι το δίκτυο των οργανώσεων αρωγής είναι πολύ ανεπτυγμένο και η κρίση δεν έχει πλήξει την αλληλεγγύη των Πορτογάλων», δήλωσε η Ζονέτ, η οποία προεδρεύει επίσης και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τραπεζών Τροφίμων (FEBA).

Από το 2010 ως το 2013, τα προβλήματα όσον αφορά τον επισιτισμό έχουν επιδεινωθεί στην Πορτογαλία, σύμφωνα με δύο μελέτες, που εκπονήθηκαν από κοινού από τις τράπεζες τροφίμων και το Καθολικό Πανεπιστήμιο, με δείγμα 2.209 προσώπων τα οποία επωφελούνται από τις τράπεζες αυτές.
Το 39% των ερωτηθέντων ανέφερε πως έχει περάσει τουλάχιστον μία ημέρα χωρίς να έχει φάει τίποτε, ελλείψει χρημάτων, κατά την διάρκεια του εξαμήνου που προηγήθηκε των μελετών, που έγιναν τον Ιανουάριο του 2013, έναντι ποσοστού 27% κατά την προηγούμενη έρευνα το 2010.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 26% των ερωτηθέντων το 2013 δήλωσε πως στερείται διατροφικών αγαθών και πως νοιώθει πείνα «πολλές ημέρες κάθε εβδομάδα», από 16% το 2010. Το 2013, μόνον το 23% των συντηρούμενων από τις τράπεζες τροφίμων δήλωσε πως «είναι σε θέση να αγοράσει τροφή έως το τέλος του μήνα», από 49% τρία χρόνια νωρίτερα.

Το 2012, οι πορτογαλικές τράπεζες τροφίμων συγκέντρωσαν 28.000 τόνους τροφίμων, συνολικής αξίας 35,5 εκατ. ευρώ και τα διένειμαν σε περίπου 390.000 ανθρώπους σε συνεργασία με 2.200 ενώσεις και κέντρα κοινωνικής βοήθειας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης